homosexuálové

homosexuálové Zdroj: Profimedia.cz

Rusko by rádo ještě přitvrdilo proti gayům, poslanci diskutovali další antihomosexuální zákon

Ruští poslanci dnes debatovali o sporném návrhu zákona, který chce trestat pokutou či až patnáctidenním vězením osoby otevřeně deklarující svou homosexualitu. Zákon má v současné verzi jen malou šanci na schválení, ústavní výbor parlamentu ho již odmítl s tím, že není možné trestat něco, co není právně definováno jako trestný čin. Homosexualita v Rusku trestná není, avšak někteří poslanci dali najevo, že text zákona přepracují, uvedla agentura AFP.

Návrh zákona předložili dva komunističtí poslanci. Hovoří se v něm o pokutě až 5000 rublů (1600 Kč) za "veřejný projev netradičních sexuálních vztahů". Až 15 dní vězení by mělo hrozit osobě, která se otevřeně hlásí ke své homosexuální orientaci a působí ve vzdělávacích institucích či v institucích spojených s uměním nebo prací s mládeží.

Rusko v červnu 2013 schválilo kontroverzní zákon o zákazu propagace homosexuality mezi mládeží a stalo se kvůli tomu terčem kritiky zejména na Západě. Podle některých poslanců je ale potřeba ještě nový zákon, protože ten původní "není dostatečně efektivní".

Jeden z navrhovatelů nového zákona, komunistický poslanec Ivan Nikitčuk dnes v parlamentu uvedl, že obdržel stovky vzkazů, ve kterých lidé zákonu vyjadřují podporu. Nikitčuk ve svém projevu odsoudil "agresivní propagandu západní kultury a netradičních hodnot" a homosexualitu nazval obrovskou hrozbou pro společnost. Návrh zákona přitom nedefinuje, co to jsou netradiční sexuální vztahy, podle Nikitčuka jde o vztahy mezi dospělými muži, zatímco tradiční vztahy jsou mezi mužem a ženou.

 

Zákon podpořil i poslanec Viktor Šudegov ze strany Spravedlivé Rusko. Podle něj by homosexuálové měli mít zákaz pracovat například ve školství. "Ať Západ shnije," řekl během svého proslovu. "Sami se zničí zevnitř a my přežijeme, my musíme přežít, proto podporuji tento zákon," dodal.