Na Star Wars se musíte dívat jako fanda

Na Star Wars se musíte dívat jako fanda Zdroj: ČTK/APInvision/Jordan Strauss

Kristepane, to je zázrak, oni to fakt nepodělali! Star Wars, pohled fanouška

Hlavní výhoda sledování půlnoční předpremiéry nových Hvězdných válek: od teď už jsem imunní vůči všem spoilerům.

Což nevnímám jako nepodstatnou výhru, naopak. Vyhnout se v následujících dnech a týdnech tomu, aby vám nějaký dobrák dopředu prozradil klíčové momenty filmu, kdo s kým a jak je příbuzný a proč tedy ten Mark Hamill nebyl v upoutávkách, to bude v podstatě nemožné. Proklety budiž sociální sítě!

Právě tyto detaily, tato překvapení znamenají pro každého fanouška Star Wars největší potěšení. Ano, je to parádní akční fantasy. J.J. Abrams splnil, co jsme si od něj slibovali a možná dokonce i překročil plán splněných očekávání.

Pokud ale zasedne do sálu osoba Hvězdnými válkami nepolíbená, sice si film také užije, aniž by se ztrácela v ději, ale přijde o podstatnou část kouzla filmu.

Ten je totiž plný narážek, odkazů, citací či zrcadlení situací a vztahů z klasické trilogie. Právě tyto momenty vzbuzují pak ve věci znalém divákovi libé pocity.

V takových chvílích bylo najednou jasné, že fanoušků Star Wars nebyl jenom plný sál, ve kterém se předpremiéra odehrávala, ale byl jich evidentně plný i samotný filmový štáb.

Dojde vám v tu chvíli, že jste vlastně taková jedna velká fan-parta, ve které ti šikovnější dělají radost těm méně zdatným a všichni společně si to náramně vychutnávají.

Nové Hvězdné války jsou takové, jaké by si je fanoušci vysnili, a nejspíš ještě o fous lepší, protože je připravili skutečně šikovní a chytří tvůrci. Kromě radosti, dojetí či napětí tak půlnoční promítání patřilo hlavně jedné emoci: úlevě. Kristepane, to je zázrak, oni to fakt nepodělali!