Harry Potter

Harry Potter Zdroj: Warner Bros

Rowlingová odhalila tajemství nejneoblíbenější postavy z Pottera

Kdo viděl nebo četl potterovskou ságu britské spisovatelky J. K. Rowlingové, neunikla mu svérázná postava Dolores Umbridgeové, která se objeví v pořadí páté knize Harry Potter a Fénixův řád. Tato nesympatická učitelka je prý spojená se skutečnou osobou.

Zprávu o tom, že Rowlingová promluvila o původu této postavy, citovala od včerejšího odpoledne snad všechna britská média. Dolores Umbridgeová se jen málokomu zalíbila. A není divu. Do knih Harryho Pottera vstoupila jako učitelka Harryho oblíbeného předmětu, obrany proti černé magii, které neslo smolnou nálepku předmětu s neustále měnícím se učitelem. Umbridgeová vytáčela Pottera a jeho přátele přílišným teoretizováním a také popíráním faktu, že se obávaný Lord Voldemort vrátil a nabírá na síle.

Všechny, kdo tyto „lži“ opakovali a věřili jim, nutila Dolores Umbridgeová, malá a podsaditá padesátnice v růžovém kostýmku psát svým speciálně upraveným perem větu „Nemám vykládat lži“. Úprava spočívala v tom, že pero psalo vlastní krví toho, kdo jím psal. Tímto postupem si tak Umbridgeová, pozdější funkcionářka na Ministerstvu kouzel, získala svou neoblíbenost.

Autorka Rowlingová nyní přiznala, že se postava Dolores zakládá na zkušenostech, jež spisovatelka měla s jistou učitelkou. Konkrétnější však být nechce. Zmínila pouze „jistou dobu, schopnosti a předmět“. Anitpatie s touto ženou byla údajně vzájemná a velmi intenzívní. Rowlingová tyto podrobnosti, které citoval například Daily Telegraph, The Times, Daily Mirror či Daily Mail, zveřejnila ve svém eseji na toto téma na webové stránce věnované Harrymu Potterovi („Pottermore“).