Ve stínu

Ve stínu Zdroj: vestinufilm.cz

Týden v kině: Ve stínu Ondříčkovy rafinovanosti

Událost týdne je jasná. Co týdne: o filmech bychom klidně mohli
přestat na nějaký čas psát úplně, protože teď budou - doufejme - všechny ve stínu jednoho. Českého, mimochodem.


Ve stínu

55|Reflex.cz

 

Režie: David Ondříček

Hrají: Ivan Trojan, Sebastian Koch, Soňa Norisová, Jiří Štěpnička, Marek Taclík

 

Stylová detektivka Davida Ondříčka je dokonalým příkladem toho, jak spolehlivě v Česku funguje šuškanda. Všichni vědí, že je dobrá, přestože v kinech se ohřála sotva pár hodin - oficiální premiéru měla právě 12. září. Cynici namítnou, že za vším stojí marketing a dobře vymyšlená kampaň, ale popravdě - hrdinové Hřebejkova propadáku se na nás taky smáli z každé tramvaje a pověst jim to nezachránilo. Kvalitní filmy o sobě zkrátka umějí dát vědět a Ondříčkův noirový útok na divácký instinkt není výjimkou. Prostě se vsaďte, že až po hodině a půl téhle emocionální šichty, co se tváří, jako že nic, opustíte kino, první, co budete potřebovat, bude nutkání říct o ní dál.

 

 



Je to jen vítr

33|Reflex.cz

Režie: Benedek Fliegauf

Hrají: Katalin Toldi, Gyöngyi Lendvai, Lajos Sárkány, György Toldi, Gyula Horváth

 

Bylo by samozřejmě nefér nepromluvit taky o ostatních premiérách, pročež zmiňme aspoň koprodukční drama Je to jen vítr. Pokud vás Ondříčkův Stín nesežvýkal tak, že potáhnete rovnou na k nejbližšímu stánku na panáka, můžete se "dorazit" na experimentu Benedikta Fliegaufa. Téma sice nemá zdaleka tak přístupné - týká se rasismu a zážitků (ne)jedné romské rodiny - nicméně hrůzu a šok servíruje stejně rafinovaně a účinně. Jen se nesmíte bát chvíli počkat.

 

 

 

Druhá šance

33|Reflex.cz 

Režie: David Frankel

Hrají: Steve Carell, Tommy Lee Jones, Meryl Streep, Jean Smart, Susan Misner, Ben Rappaport

 

Léčba na depresi z předešlých dvou zážitků - vztahová komedie, v níž exceluje Meryl Streepová a Tommy Lee Jones. Když sledujeme ty dva v boji o manželství, z nějž vymizel oheň, maně si vzpomeneme na Hřebejka a jeho upocenou variaci na totéž. A říkáme si: proč to někomu jde a někomu ne?!