Pavel Bobek

Pavel Bobek Zdroj: Tomáš Třeštík

Neckář je vážně překrásný, komentuje Pavel Bobek šest ukázek zaslaných Reflexem

Zpěvák Pavel Bobek vydává nové album. Jmenuje se Kruhy a je sestavené převážně z česky otextovaných písní Erika Claptona, Chrise Cornella, Krise Kristoffersona, Willieho Nelsona a dalších. Vybroušený zvuk kapely, jež doprovází charakteristický, zdrženlivý zpěv, hlídal už potřetí v řadě skladatel a producent Luboš Malina, známý jako virtuózní bendžista Druhé trávy.

WILLIE NELSON - SCIENTIST

Coververze skladby od kapely Coldplay, která vychází na novém albu Willieho Nelsona.

Tak tohle mě překvapilo. Nelsonovy písně jsou naprosto charakteristické. Tahle je jiná. Skupina Coldplay? Tu neznám, ale líbí se mi to. Na novém albu mám píseň Stará mříž, o níž jsem si myslel, že je Johnnyho Cashe, ale teď mi někdo říkal, že originál je od nějaké kapely. Od Soundgarden? Tak vidíte, zase jsem chytřejší.

 

 

VÁCLAV NECKÁŘ - HLEDAL JSEM TĚ, PANE

Z nového alba Václava Neckáře.

Tak tohle je vážně překrásné. Opravdu. A neříkám to proto, že Luboš Malina, který s Václavem album nahrál, pracoval i na mé desce. Václav jako člověk mi byl vždycky blízký, ačkoli já českou pop-music nikdy nemiloval a šel spíše vedle ní. Na můj vkus byla málo americká.

 


BUTY - PING-PONG

Ukázka z nového alba kapely Buty.

To už je pomalu jazzový kus. Nová deska? Pro mě představují Buty úžasný fenomén přirozeného a nesmírně talentovaného muzikantství. Jsou velice nápadití, navíc to, co dělají, vůbec není snadné, a přitom to vypadá, že si jenom tak hrají. To je kumšt.



Trailer k filmu CASINO ROYALE

Zatím předposlední bondovka. NOVA ji uvedla 26. 5. ve 20.00.

Bondovky jsem vždycky miloval, ale dřív než jsem měl možnost je vidět – u nás se nepromítaly –, přečetl jsem všechny knižní předloŠesthy Iana Fleminga. Samozřejmě že Bond číslo jedna je pro mě Connery, ovšem chápu, že agenta nemohl hrát věčně. Někdo říkal, že toho nechal ve chvíli, kdy mu nějaká dívka v Londýně vyčetla, proč se jí podepsal tím cizím jménem. Když mi bylo třicet a máma chtěla, abych se oženil, vždycky jsem jí říkal, že se ožením až v osmatřiceti letech jako Bond, jemuž v den svatby zastřelili ženu. To byl můj vzor.

 


Ukázka z filmu ATENTÁT

Film Jiřího Sequense. ČT2 jej uvedla v neděli 27. 5. ve 20.30

V roce 1942 mi bylo pět, pamatuju si domovní prohlídku, ta doba musela být velice krutá. Při vší neúctě k prezidentu Benešovi, kterou v sobě mám, tvrdím, že tahle akce byla správná, i když stála tolik životů. Protože málo platné, zařadila nás po bok vítězů. Byl to čin zoufalý, ale správný, neboť představoval vykoupení z nacistického jha.


Trailer k filmu MOST PŘES ŘEKU KWAI

Film Davida Leana z roku 1957. ČT2 jej uvedla 28. 5. ve 21.00.

Pamatuju si, jak jsem jako teenager poslouchal americké vysílání určené vojákům z posádek v západním Německu, a tam jsem poprvé slyšel tu překrásnou pískanou melodii z tohoto filmu. Já nikdy nemusel neorealistické italské filmy a konečně ani naši novou vlnu (režiséra Honzu Němce jsem jednou vyhodil tady z toho okna): na můj vkus byly moc levičácké. S Honzou Kaplickým jsme milovali Rio Bravo, Sedm statečných a tyhle filmy z druhé světové války. To byli naši hrdinové