Facebook v mobilu

Facebook v mobilu Zdroj: Profimedia.cz

Facebook si už za rok přiložíme k uchu. Chystá prý vlastní smartphone

Pouhý týden po vstupu Facebooku na burzu ožívají spekulace, že si už brzo sáhneme na první chytrý telefon s bílomodrým logem sociální sítě.

Facebooku se daří nejen na displejích notebooků a stolních počítačů, víc a víc uživatelů hltá příspěvky svých přátel na mobilních telefonech.

 

Podle webu deníku The New York Times několik zaměstnanců Facebooku i vývojářů pod příslibem anonymity potvrdilo, že by společnost příští rok ráda uvedla na trh vlastní smartphone.

 

Firma Marka Zuckerberga se o to prý pokouší už potřetí (poprvé podle serveru TechCrunch už před dvěma lety), dřívější snahy ale podle webu ztroskotaly na tom, že Facebook chtěl vyvinout telefon svépomocí, tedy bez lidí “zvenku”, kteří mají ve výrobě smartphonů hlubší zkušenosti.

 

To se teď mění. Facebook najal hned několik bývalých zaměstnanců konkurenčního Applu, kteří se podíleli na vzniku iPhonu a iPadu.

 

Server BuisnessInsider si přisazuje. Sociální síť má podle něj už dnes dostatek klíčových aplikací pro start nové mobilní platformy.

 

Kromě systému pro posílání krátkých zpráv, kalendáře a adresáře kontaktů například i rozsáhlý obchod s aplikacemi nebo nedávnou akvizici - populární fotoaplikaci Instagram. Spíš než Applu by tak Facebook mohl konkurovat společnosti Google, která oslovuje uživatele právě velkým množstvím vzájemně propojených služeb.

 

A jak upozorňuje The New York Times, Facebook se nejspíš svým novým akcionářům pokusí brzo ukázat, že umí najít i nové zdroje zisků mimo virtuální svět internetu.

 

Nakonec to nepřímo potvrzuje i samotný Facebook. Zahraničním médiím sice spekulaci nepotvrdil ani nevyvrátil, nabídl ale všeříkající odpověď: “Pracujeme napříč celým mobilním odvětvím; s operátory, výrobci hardwaru, poskytovateli operačních systémů a vývojáři aplikací.”

 

O kvalitách nové platformy (a chytrého telefonu) ale nejspíš bude muset přesvědčit i své oddané příznivce. Mobilnímu světu totiž dnes kralují dva operační systémy: Android a applovský iOS, oba mají přitom vlastní a dobře fungující facebookové a instagramové aplikace. Proč jít do rizika a pořídit si jen kvůli Facebooku nový chytrý telefon s neprověřeným systémem? To bude Mark Zuckerberg jen těžko vysvětlovat.