Jimmy Carr

Jimmy Carr Zdroj: Matt Holyoak

Jimmy Carr v Praze v roce 2016
Jimmy Carr
2
Fotogalerie

Stand-up komik Jimmy Carr udílel českému publiku netradiční lekce sexuální výchovy

Kontroverzní britský stand-up komik Jimmy Carr v pátek večer pozdravil vyprodaný Kongresový sál slovy „Dobrý večer, soudruzi“ a sázel pražskému publiku jeden ostrý vtip za druhým.

„Chápeš to? Skoro tři tisíce lidí zaplatilo víc než litr za lístek a teď tu všichni sedí jen proto, aby poslouchali vtipy nějakýho chlápka,“ říká mladík své dívce a rozhlíží se po zaplněném sále Kongresového centra v Praze. Pravděpodobně jsou tu na prvním rande. Kdyby si koupili lístky do předních řad, možná by si z nich kvůli tomu dnešní vystupující udělal terč jednoho ze svých vtipů, podobně jako později „griloval“ i patnáctiletou Sabinu, která přišla na jeho stand-up s rodiči, nebo devatenáctiletého Davida, jemuž z pódia udílel moderní lekce sexuální výchovy.

Jedenapadesátiletý britsko-irský komik Jimmy Carr má kontakt s publikem rád. Bylo to ostatně patrné i 23. února těsně před pražským vystoupením, kdy na plátně nad pódiem svítilo číslo s výzvou, že pokud by někdo z diváků měl v průběhu show nutkání poslat mu otázku, komentář nebo vtip, nemá se zdráhat. A jak se ukázalo na konci, řada návštěvníků pražské zastávky aktuálního světového turné Terribly Funny jeho výzvu vyslyšela… Když pak konečně na první pohled distingovaný muž v elegantním, dobře padnoucím obleku vyšel na pódium, pozdravil jásající plný sál slovy „Dobrý večer, soudruzi,“ s narážkou na prostory, kde se show odehrávala. 

Český překlad názvu turné, tedy „strašně vtipný“, popisuje styl britského komika vcelku doslovně. Carr zakládá svůj humor na vtipech, kterým se člověk zasměje proto, jak jsou vystavěné, ale už se pak nesmí podrobně zamýšlet nad tím, čemu že se to vůbec smál, protože je to vlastně strašné. Podobně jako řada dalších světových komiků míří i Jimmy Carr do nejnižších pater lidského svědomí, když vtipkuje o znásilnění, potratech, incestu, pedofilii, genderové korektnosti a všemožných více či méně konvenčních sexuálních praktikách. Právě sex je jedno z jeho nejoblíbenějších témat i z toho důvodu, že je pro všechny lidi napříč kontinenty univerzální, podobně jako banální hádky ve vztazích nebo nesnáze rodičovství, o kterých dvojnásobný otec také mluví.

O čem se nežertuje

Naopak politice se komik ve svém pražském vystoupení téměř vyhnul. Použil jen jeden ze svých starších covidových „bitů“ (jak se říká jednotlivým scénkám ve stand-up comedy), aby setřel jediného přiznaného antivaxera v sále. Zaznělo také pár drobných narážek na vztahy v britské královské rodině a jeden vtip o islamistických sebevražedných útočnících, ale aktuální témata, která hýbou světem, zůstala nevyřčena. O živých ránách jako jsou válka na Ukrajině nebo vyhrocený izraelsko-palestinský konflikt, se zkrátka ještě nežertuje…

Zato si ale Jimmy Carr hned zkraje získal pražské publikum dehonestujícími narážkami na Brno a to samé, byť opačnou optikou, zaznělo jistě i v Brně, kde vystupoval den předtím v Zoner Bobyhall. Jak uvedl na svých sociálních sítích, zaujal jej tam především pohled zespoda na jezdeckou sochu markraběte Jošta. Z tohoto úhlu pod ní vyfotil i svou pletenou figurku, jak to ostatně dělává na všech zastávkách svého turné. V Praze to pak bylo před Staroměstským orlojem.

Lekce angličtiny

Dle lokálních specifik adaptoval Jimmy Carr i své vtipy o blondýnách (v Británii se žertuje především o zrzavých lidech). Publikum tvořili zhruba půl napůl Češi a expati a bylo znát, že ne všemu Češi po jazykové stránce rozumějí. Když komik z hlediště zaznamenal příliš vlažné reakce, usoudil, že některé slangové výrazy bude muset dovysvětlit. Jedním z nich byl třeba výraz „socks“, který v jeho podání neznamenal „ponožky“, ale pejorativně řečeno „nevlastní děti“ („some other cunt´s kids). Poťouchle přitom ocenil, že se Pražané přišli nejen zasmát, ale i něco naučit.

Legraci si ale dokázal udělat i sám ze sebe, a to nejen co se vlastního sexuálního života týče (panictví prý ztratil až v šestadvaceti letech), ale například i v momentě, kdy mluvil o vyhýbání se placení daní; v roce 2012 byl totiž Jimmy Carr samotným tehdejším premiérem Cameronem obviňován z neetických finančních praktik vedoucím k daňovým únikům, za což se následně komik celému národu omluvil a změnil způsob svého účetnictví.

Omluvit se?

Za své vtipy se ale komik zpravidla neomlouvá. V roce 2021 vyvolala velké kontroverze Carrova show na Netflixu, v níž použil vtip o holocaustu Romů. Vysloužil si za něj nálepku rasisty a odsouzení nejen od britského publika, ale i od tehdejšího premiéra Borise Johnsona. Ačkoliv si tehdy Carr za svým vtipem stál, v Praze si jej už říci nedovolil. „Někdy si sami uvědomujete, že byste se v danou chvíli měli asi měli omluvit, ale ve skutečnosti je jediné, co skutečně chcete říct, jen „fuck you“,“ uvozuje jeden ze svých dalších vtipů, který si hraje s jazykovými nuancemi angličtiny ve frázích „Je mi líto, že se tak cítíte“ a „Hodně štěstí.“ „To je to jediné, co můžu vzkázat lidem, které můj smysl pro humor odpuzuje a nejraději by mě zakázali,“ dodává vzápětí.

Na komediální scéně se Jimmy Carr pohybuje od konce 90. let a patří mezi nejvýraznější osobnosti současného stand-upu. Přes deset let moderuje na britské Channel 4 vlastní talk show 8 Out of 10 Cats a svými rýpavými poznámkami dokázal vykolejit řadu celebrit včetně Cameron Diaz nebo Antonia Banderase. Za sebou má už desítku vyprodaných samostatných turné, ale svět objel například také s hvězdnou kapelou The Killers, jejíž vystoupení prokládal svými vtipy.

Na rozdíl od jiných stand-upových es, jako jsou britský mistr ironie Ricky Gervais, který na stejném jevišti stál loni touto dobou, nebo australský komik Jim Jefferies, jenž Prahu navštívil loni v dubnu, nekoncipuje Carr svá vystoupení jako ucelený projev vzájemně souvisejících „bitů“, které dávají smysl až v celkovém kontextu. Naopak se s oblibou zaměřuje na takzvané „one-liners“, tedy krátké vtipy s okamžitou pointou, jež publiku servíruje jeden za druhým a prokládá je historkami z vlastního života i rozhovory s vybranými obětními beránky z řad publika. To vše doprovází jeho pověstný zlomyslný smích, který je neoddělitelnou součástí jeho image. Podle něj ostatně pojmenoval i své nejnovější turné „Jimmy Carr Laughs Funny“, kterým v květnu naváže na světovou show, jež se po České republice přesouvá do Polska a na několik dalších štací. Do konce roku 2025 s novými kousky nejdříve objede britské kluby, a kdo ví, pak se třeba do Prahy vrátí…