Muži, kteří nenávidí ženy

Muži, kteří nenávidí ženy Zdroj: Nordisk Film

Never more temné filmové trilogii Milénium mezi vánočními televizními pohádkami

Co mají vraždy, mučení nebo obchod s bílým masem společného s Vánocemi? Že se na ně můžeme dívat v rámci svátečního programu České televize, která tenhle dramaturgický majstrštyk dokonce vyzdvihuje. Takže když letos nasazuje trilogii Milénium, příště si prosíme Cannibal Holocaust a Saló aneb 120 dní sodomy. Radost nemáme ani ze situace na pražské taneční scéně, a – jako už bohužel dlouho – z ruského kulturního barbarství.

Jana Bohutínská: Tanec končí letošek netradičně, a to nikoli v úplně pozitivním smyslu. Situace, kdy umělci i lidé z managementu souborů podepisují manifest namířený směrem k TANCI PRAHA, tedy k největší organizaci v infrastrukturním předivu současného tance, je věc výjimečná. Svým hlasem reagují na změny v Divadle Ponec, klíčové taneční scéně. A chtějí vlastně jediné: otevřenou komunikaci a transparentnost, kterou Tanec Praha sám dlouhodobě deklaruje. Teď má šanci ukázat, že to nejsou jen prázdná klišé.

Veronika Bednářová: Za téměř dvacet měsíců VÁLKY NA UKRAJINĚ přišla země o velkou část svého kulturního dědictví, o historické budovy, knihovny, divadla i galerie. Jen o tom nemáme šanci slýchat v médiích. Například v Mariupolu se ruští vojáci vloupali do muzea a ukradli vzácné obrazy, sochy a křesťanské ikony. Za zásadní proto považuji nový projekt Archa Česko, kdy český stát společně se zástupci soukromého sektoru vysílá na Ukrajinu dvě mobilní jednotky (kamióny) pro konzervaci a digitalizaci tamního kulturního dědictví. Jistě, je to krizové řešení, ničení se tím nezabrání, ale je to alespoň nějaká pomoc.

Vojtěch Rynda: Vánoce jsou svátky klidu, rozjímání a rodinné pohody! A proto Česká televize v rámci svého VÁNOČNÍHO PROGRAMU mezi řadami pohádek vyzdvihuje filmovou trilogii Milénium. Ocitujme z anotací jednotlivých dílů: vražda, nefunkční rodina, další dvě vraždy, dětská prostituce, korupce, obchod s bílým masem, další mrtvola, pomsta, kulka v hlavě, jednotka intenzívní péče, tři vraždy a pokus o další, zbavit se dcery, tajná policie, sovětská výzvědná služba. To už byla vánočnější ta Pretty Woman o prostitutce a dvakrát tak starém kunčaftovi.