Ilustrační kresba

Ilustrační kresba Zdroj: Marek Douša

Never more návrhu nové podoby pražského Hlavního nádraží, který je mimo realitu

Máte zdi? A okna? A dveře? A můžeme je vidět? Takhle se budeme chodit ptát na lampárnu na nový Hlavák, pokud se skutečně postaví podle návrhu dánského studia Henning Larsen, který připomíná všechno jiné než nádražní budovu. A to je na něm ještě ten nejmenší problém. Na lampárnu na stávajícím Hlavním nádraží si do té doby můžou chodit stěžovat lidé tesknící po serveru Ulož.to a Jonáš Hájek.

Veronika Bednářová: Prý „vražda kultury“. Prý je to celé „kvůli mamonu“. Prý je na Ulož.to plno filmů, hudby a dalších děl, která jinde nenajdete, i kdybyste za ně chtěli zaplatit majlant. Lidé se bouří proti konci sdílení na Ulož.to, nechápou ale, že vraždou kultury bylo sdílet autorsky chráněná díla nelegálně a zadarmo. Nemusíme z toho mít radost, ale tohle omezení Ulož.to je pro kulturu správný krok, žádný zločin.

Kateřina Kadlecová: Popotahoval nás, tedy Reflex, na Facebooku básník Jonáš Hájek za přitakávání svých „přátel“, že prý jsme mu neohlásili, že hodláme jeho verše vyzdvihnout v rubrice Báseň týdne, neposlali autorský výtisk, a především pražádný honorář za uveřejněnou báseň. Ano, přetiskujeme v oné rubrice již pět let jednu báseň týdně, v následném textu s recenzními prvky přiblížíme umělce a jeho novinku v kontextu díla. Uvedeme autora (kterého o publikaci skutečně neuvědomujeme vždy), název díla, nakladatele, dostaneme poezii k tisícům čtenářů, upozorníme na kvalitní knížku. Ale upřímně, teď tu rubriku nechám pár týdnů u ledu. Z rýmu je rýma a z chuti pachuť.

Vojtěch Rynda: V architektonické soutěži na novou podobu pražského hlavního nádraží zvítězil návrh dánského studia Henning Larsen. Je problematický z řady důvodů. Například proto, že navrhovaná stavba nemá stěny, dveře, okna a další parametry, které bychom od nádražní budovy čekali. Nebo proto, že počítá se zbořením velké části Nové odbavovací haly. Člověk ji ani nemusí považovat za brutalistní skvost; jako argument proti novému návrhu stačí, že byla před dvanácti lety zrekonstruovaná za miliardu korun a že ji jen tak zbořit nejde, protože je nedílnou součástí památkově chráněné secesní Fantovy budovy.