Ilustrační kresba

Ilustrační kresba Zdroj: Marek Douša

Never more expertům, kteří si myslí, že česká literatura skončila s Karlem Čapkem

Tuzemské knihy nestojí za nic a vlastně bude lepší dělat před světem, že vůbec neexistují. Tak hovořili v rozhlase pánové Horák a Červenka, kteří přitom mají podporu české literatury takříkajíc v popisu práce. A v propagaci selhávají také lidé, kteří sestavují program domácích kulturních prostorů, i jakási Alena Janatová, jež vytváří PR z říše snů.

Kateřina Kadlecová: Současná česká literatura nestojí za nic a podpora naší účasti na mezinárodním knižním veletrhu ve Frankfurtu nad Mohanem, až tam ČR za tři roky bude čestným hostem, je zbytečná, tvrdili v pořadu Akcent na Vltavě 18. října pánové Ondřej Horák a Rudolf Červenka. Prvního známe díky jeho záští a opovržením vyšívaným recenzím, druhý řídí nakladatelství LEDA, které se kvalitní soudobé české literární tvorby zřejmě štítí (rozhodně ji nevydává), a místo argumenty šermuje Karlem Čapkem vytrženým z kontextu. Odpusťte si smutnou poslechovou půlhodinku a přečtěte si radši nějakou dobrou, originální tuzemskou novinku.

Jana Bohutínská: V tanci i pohybovém divadle zdomácněl nešťastný fenomén. Není výjimkou, že se nové věci odpremiérují a pak se hrají tak sporadicky, že je na reprízu potřeba čekat i měsíce. Když nedávno performerka Becka McFaddenová získala Cenu Thálie za dílo Black Dress, mluvila jsem s lidmi, kteří inscenaci chtěli vidět, protože jí cena udělala reklamu. Jenže další možnost v Česku je až na konci listopadu. Programátoři kulturních prostorů by se měli zamyslet nad tím, jak špatnou službu tím umění a zájmu o ně dělají.

Jan Škoda: Jistá Alena Janatová nyní obepisuje české novináře s nabídkou rozhovoru s mladým hercem Ondrou Dorianem, který prý „prorazil v Hollywoodu“, kde má „točit s Cate Blanchett“. Mluvit prý může o tamní stávce, popřípadě o nebezpečí „A. I. umělé inteligence“. Že to celé zní buď jako podvod, nebo jako extrémně přibarvená skutečnost, je jasné po krátkém googlování. Proto překvapí, že na píárko ambiciózního modela poslušně naskočil i jeden z velkých českých zpravodajských webů, který s Dorianem přinesl rozhovor. Kluk podle mě slyší i na jméno Alena Janatová.