Video placeholde
Matku má každý jen jednu a nemůže si ji vybrat,  říká Karel Roden ve filmu Tancuj, Matyldo
Matku má každý jen jednu a nemůže si ji vybrat,  říká Karel Roden ve filmu Tancuj, Matyldo
Matku má každý jen jednu a nemůže si ji vybrat,  říká Karel Roden ve filmu Tancuj, Matyldo
Matku má každý jen jednu a nemůže si ji vybrat,  říká Karel Roden ve filmu Tancuj, Matyldo
Matku má každý jen jednu a nemůže si ji vybrat,  říká Karel Roden ve filmu Tancuj, Matyldo
8
Fotogalerie

Matku má každý jen jednu a nemůže si ji vybrat, říká Karel Roden ve filmu Tancuj, Matyldo

Matku má každý jen jednu a nemůže si ji vybrat. To je fakt, který konstatuje hlavní hrdina nového celovečerního snímku Tancuj, Matyldo Karel Roden, jehož filmovou matku Matyldu ztvárnila Regina Rázlová. Před kamerou se svou bývalou pedagožkou z DAMU stanul úplně poprvé. Jejich filmovou rodinu doplňuje talentovaný herec Antonio Šoposki. Tři generace čelí nové situaci spojené s nemocí, která jim všem převrátí život vzhůru nohama. Tím, že to nevzdají, udělají něco důležitého nejen pro Matyldu, ale i pro sebe. Tragikomedii Tancuj, Matyldo režiséra a scenáristy Petra Slavíka a scenáristky Nataši Slavíkové uvede do kin 30. listopadu společnost Bontonfilm. 

V příběhu inspirovaném skutečnou událostí žije uzavřený Karel (Karel Roden) ve světě řádu a striktních pravidel, ve kterém nezbývá mnoho místa pro empatii. Svou extrovertní a bohémskou matku Matyldu (Regina Rázlová), bývalou barovou zpěvačku, navštěvuje víceméně z povinnosti. Matylda přijde nečekaně o byt a Karlovi nezbyde než ji vzít k sobě. Jejich soužití je pro něj katastrofou. „Líbil se mi scénář a postava Karla byla zajímavá. Musím té roli uvěřit a pak se tím nechám unášet. Když je to dobře napsané, tak se to pak nějakým způsobem poskládá. Díky svým zkušenostem a empatii pak jednám, jak bych asi jednal, je jedno, jakou postavu hraju. Také mi imponovalo, že si tvůrci stáli za tím, že budu v hlavní roli já a počkali,“ říká Karel Roden.

Ve filmu řeší Karel svůj komplikovaný vztah nejen s matkou, ale i se synem Pavlem z předchozího zkrachovalého manželství. Osmnáctiletý Pavel je opakem svého akurátního otce a jeho profesí exekutora ostentativně pohrdá. Snímek Tancuj, Matyldo tak rozehrává příběh tří generací a tří různých temperamentů, které na sebe narážejí. Zvlášť když se všichni vlivem událostí ocitnou pod jednou střechou a Pavel přebírá roli pečovatele o nemocnou Matyldu, což přináší řadů „humorných situací“ včetně marihuanového dýchánku s babičkou nebo společné návštěvy tanečního klubu. „Moje postava syna Pavla, který ještě podléhá náctiletým svodům, rozhodně nenaplňuje otcova očekávaní, jak by se syn měl o babičku starat. To logicky vyústí ve střet mezi otcem a synem, na druhou stranu Pavel možná poprvé uzná, že s rodinou je třeba v určitých momentech držet,“ říká Antonio Šoposki. 

Herečka Regina Rázlová ve filmu prochází znatelnou vizuální proměnou spojenou s postupujícím onemocněním. Citlivou práci v tomto směru na place odvedla umělecká maskérka Andrea McDonald, držitelka dvou Českých lvů za nejlepší masky (Il Boemo, Milada), která pracuje zejména pro řadu zahraničních produkcí. Ve filmu dále hrají Zuzana Kanócz, Simona Postlerová, Eva Leinweberová nebo Miroslav Babuský. Kameramanem je Martin Štrba, architektem Adam Pitra, střihačem Vladimír Bezděk, hudbu složil Michal Pavlíček, kostýmy navrhla Katarína Štrbová Bieliková. 

Zajímavostí je i zvířecí hrdina, pes Šípek, který ztvárnil věrného přítele Matyldy. Pochází z romské osady na východním Slovensku, současná majitelka ho zachránila v zuboženém stavu z útulku. „Když jsem Šípka poprvé uviděl, říkal jsem si, to není pes, to je nějaká zvláštní bytost. A hned jsem věděl, že ho chci ve filmu mít. Že je zcela mimořádný, a to nejen vzhledem, ale i povahou, se pak potvrdilo při natáčení. I když nemá profesionální filmový výcvik, byl velmi trpělivý a zvládl všechno, co jsme potřebovali. A navíc s neopakovatelným téměř lidským výrazem,“ říká režisér Petr Slavík.