Viktor Tauš - Snowflakes

Viktor Tauš - Snowflakes Zdroj: Archív Jatka 78

Kompani Giraff - Goldbergovy variace
Circo Aereo - in_between
Cirk La Putyka - R.I.E.
3
Fotogalerie

Děti v děcáku se k sobě chovaly jako svině. Jatka78 zahájily sezonu unikátní, emocionálně silnou premiérou Snowflakes

Sedm premiér: od původní, podprahově edukativní a autentické inscenace Snowflakes režiséra Viktora Tauše s třiceti dětmi (1) přes novocirkusový, halucinačně komiksový výlet do světa Franze Kafky s názvem K (2), hudebně-taneční zpracování klasického románu Tramvaj do stanice touha (3), podívanou z berlínského kabaretu plnou magie, kouzel a iluzí (4), tanečně-novocirkusové představení inspirované polskými skleníky pro pěstování zeleniny (5), až po dekadentní euforický kabaret (6) a rodinné zpracování Goldbergových variací (7). To je nový premiérový podzim na Jatkách78.

 „Jatka78 sídlí v Holešovické tržnici. Takže stejně jako na trhu, kde dostanete čerstvé a kvalitní zboží od prodávajícího, kterého osobně znáte, tak i u nás se snažíme v osobním kontaktu nabídnout divákům premiéry nejnovějších inscenací plné výjimečných zážitků,“ říká na úvod principál souboru Cirk La Putyka Rostislav Novák ml., umělecký šéf Jatek78.

Snowflakes už mají po premiéře

Inscenaci Snowflakes předchází pětiletá historie: v roce 2018 totiž měla na Jatkách78 premiéru Amerikánka, posléze legendární projekt podle scénáře Evity Naušové s hlavní hrdinkou Emou (Tereza Ramba a Eliška Křenková), se kterou procházíme dětským domovem, pěstounskou péčí i pasťákem.

Režisér Viktor Tauš pak začal připravovat Amerikánku jako celovečerní film, který bude mít premiéru v květnu 2024. Během natáčení však Tauše napadlo (a byl to zjevně vynikající nápad) využít vlastně nečekaně sestavený dětský „soubor“, hrající ve filmové Amerikánce, také pro divadelní pojetí.

Tak vzniklo zhruba hodinové představení, které mělo premiéru ve středu 6. září 2023 na Jatkách78 a které by po troše dramaturgicko-režijní péče mohlo aspirovat na jeden z nejzajímavějších počinů letošního roku.

Hrají v něm děti z dětských domovů a vydělených skupin od osmi do osmnácti let, Amerikánku pak ztvárňují také herečky Lucie Žáčková nebo Pavla Beretová. Lví podíl na síle představení mají i zpěváci Adam Pavlovčin alias ADONXS, Tomas Sean Pšenička a Annabelle se svou písní Snowflakes. Projekt odpremiéroval za nadšených ovací diváků, jeho síla i hloubka se snad dále překážkou i díky cestování po regionech. 

Dvakrát Cirk La Putyka

Cirk La Putyka uvede na začátku října a začátku prosince dvě premiéry. Inscenace nazvaná K francouzského režiséra Daniela Gulka ze souboru Cahin Caha zavede diváky na novocirkusový, halucinačně komiksový výlet do světa Franze Kafky. „Jde o veselé a divoké představení volně inspirované Kafkovým světem povídek a románů, které spojuje estetické prvky spisovatelovy doby a současného světa. Těšte se na zvířecí masky, létající klavír na jevišti a cirkusové disciplíny, jako jsou vzdušná akrobacie, pozemní akrobacie, cyr wheel, žonglování, perská tyč nebo iluzivní prvky,” láká Daniel Gulko.

Prosincová premiéra představení R.I.E. neboli Rest in Euphoria nabídne podívanou na pomezí kabaretu, dekadence, vzrušení, hudby, rytmu a pohybu. „Vytvoříme místo, na kterém zapomenete na denní starosti, na existenci času a prostoru a kde budete moct svobodně prožít všechno, co k vám přijde. Místo, kde si odpočinete v euforii,” popisuje režisér inscenace Rosťa Novák.

Další domovský soubor Dekkadancers připravuje na začátek listopadu netradiční hudebně-taneční zpracování klasiky Tramvaj do stanice touha v režii portugalského choreografa a režiséra Arthura Pity s původní hudbou skladatele Franka Moona. „Prostřednictvím choreografie, Frankovy hudby a v neposlední řadě díky vynikajícímu obsazení se přeneseme do místa, v němž se střetává realita a iluze, křehkost a maskulinita, vřelost i netečnost,“ láká na novinku Arthur Pita.

Tanečně-novocirkusové představení Radiant souboru Holektiv, který se na Jatkách78 představí poprvé, je inspirované kauzou polských skleníků pro pěstování zeleniny, jejichž silná záře svítí jako stotisícové město. Zajímavostí je, že na představení naváže přednáška světelného experta, designéra a ochránce přírody Hynka Medřického.

S českými premiérami přijedou do Prahy dva zahraniční soubory. Z berlínského kabaretu Chamäleon Theatre finský Circo Aereo s představením in_between režiséra Maksima Komara slibujícím fantastickou scénografii plnou tajemství, utajené kouzelnické triky, prvotřídní akrobacii i dechberoucí iluze. Švédská Kompani Giraff pak na Jatka78 přiveze rodinné představení Goldbergovy variace, která přenese diváky do světa vynálezů, experimentů a disciplín, jako jsou akrobacie, žonglování nebo balancování. „V představení účinkuje žonglér Filip Zahradnický z Cirku La Putyka a francouzská performerka Clémence de Felice,“ doplňuje Rosťa Novák.

Celkově Jatka78 uvedou do konce roku 2023 osmnáct titulů – vedle uvedených premiér i reprízy úspěšných inscenací nejen Cirku La Putyka, ale i Dekkadancers, VOSTO5 nebo My kluci, co spolu chodíme, v téměř stovce představení.

JATKA78 – PŘEHLED PREMIÉR DO KONCE ROKU 2023:

Viktor Tauš - Snowflakes6.–10. září 2023

Cirk La Putyka - K

3.–8. října 2023, 14.–19. listopadu 2023

Circo Aereo - in_between18.–22. října 2023 

Holektiv - Radiant

1.–2. listopadu 2023

Dekkadancers - Tramvaj do stanice touha

7.–12. listopadu 2023

Kompani Giraff - Goldbergovy variace

25.–26. listopadu 2023 

Cirk La Putyka - R.I.E.  7.–31. prosince 2023