Ilustrační kresba

Ilustrační kresba Zdroj: Marek Douša

Never more pokleslému čtenářskému vkusu, který kazí žebříček prodejnosti knih

Jasně, bylo léto a v Hurghadě nebo na Korfu není na čtení ničeho složitějšího ta správná nálada. Takže šup do kufru s Třeštíkovou, Mornštajnovou, Bernáškovou... Jenže ony ty prodejní žebříčky tištěných knih nevypadají o moc líp ani jindy v roce, i když se vydavatelství kvalitní literatury můžou přetrhnout. V nové skupině spadající pod vládní poradní orgán NERV je to dle očekávání skoro samý chlap a Malá Strana přišla o legendární podnik Šatlava.

Kateřina Kadlecová: Na vrcholu prodejního žebříčku tištěných knih (najdete jej na webu Svazu českých nakladatelů a knihkupců), konkrétně jeho sekce beletrie, celé prázdniny trůní novinka Radky Třeštíkové, následovaná Lesem v domě Aleny Mornštajnové. Na záda jim (poněkud lascívně) dýchá Koloušek Jany Bernáškové. Nechtěla bych být vydavatelem kvalitní zahraniční beletrie a sledovat, jak právě česky vydaný, do světa krásně vypravený McCarthy/Balzano/Nabokov v podobných žebříčcích… prostě neexistují.

Jana Bohutínská: Jak jsem se dočetla, vládní poradní orgán NERV má novou skupinu, která má pomoci Česku, nyní premiantovi v ekonomickém nerůstu, zase začít růst. Nebýt podnikatelky Zuzany Ceralové Petrofové, je to pánský klub. To už je folklór. Blíží se 24. říjen, kdy se v roce 1975 na 90 % Islanďanek žádným způsobem nezapojilo do placené ani neplacené práce; tato stávka Island zásadně posunula k genderové rovnosti. A tak dumám, zda by i u nás, přeborníků na kulturu vyhnívání, alespoň tak radikální akce s něčím pohnula.

Martin Bryś: Praha zase přišla o jedno výjimečné místo. Byl jím proslulý klub Šatlava na Malé Straně, který dlouhou dobu platil za neochvějnou baštu normálnosti v tomto čím dál bláznivějším turistickém Disneylandu. Navíc Šatlava byla jedním z posledních míst v centru města, kde bujela autentická kultura. Pro koncerty, přednášky a vůbec společenské vyžití se šatlavské komunitě už rýsuje nový prostor. Pro Malou Stranu je to ale nenahraditelná ztráta, protože bez takových útočišť se sebekrásnější místa stávají jen bezduchou kulisou.