Kultura

Zpět na článek

Never more pokleslému čtenářskému vkusu, který kazí žebříček prodejnosti knih

5 komentářů

Soňa Benešová
15. září 2023 • 14:50
Hlavně nechápu, proč se vžilo, že kdo čte knihy, je kulturní a lepší než ten, kdo nečte knihy. Přičemž se nemůžu zbavit pocitu, že knihou se rozumí ta papírová věc. Knihy jsou vesměs braková litetatura, s tím nic nenaděláte. Způsob zábavy jako každý jiný. Čtu knihy.
pinkkk
15. září 2023 • 13:50
Tak hlavně, že na ty spousty idiotských knížek bez valné ceny si hodlají vydavatelé prosadit 0% DPH.
Soňa Benešová
15. září 2023 • 14:51
Nechci diskutovat o hodnotě knih, ale nedat na ně DPH jako na všechno ostatní je zvěrstvo.
Vera Diblikova
15. září 2023 • 12:01
Každému se líbí něco jiného, žebříček oblíbenosti knih je právě o tom. Ten je objektivní. Ale pro klid vaší povznesené mysli můžete ten žebříček dělit na pododdíly - těžké psycho, psychedelno, filozofično, módně intelektuálno, rodokaps, dívčí a dámský román, detektivky, původní Saturnin. Schválně, kdo vyhraje. Nejspíš Švejk.
Avatar - fero52}
fero52
15. září 2023 • 11:55
jen tak na okraj: Právě vychází moje další kniha 📖 o autentickém Rusku, resp. hlavně o podmaněných neruských národech RF:
"PŘES ČUKOTKU NA FIDŽI A ZPĚT 2016-2017" / DÍL PRVNÍ - Regionem Idel-Ural 📚
-----------------------------------------------------------
Stručná anotace: Další z autorových „literárně-etnograficko-politologických cestopisů“ o současném reálném Rusku. Uvedený svazek, představující úvodní díl osmidílné série, je věnován autorovým cestám po regionu Idel-Ural (Povolží) a představuje de facto jedinou takovou publikaci pojednávající o tomto teritoriu, obývaném 7 národy, jejichž kultura je u nás fakticky neznámá. Kniha, doplněná rozsáhlou obrazovou přílohou (160 barevných stran / 700 jedinečných fotografií, infografik a map) obsahuje jak reálie, fakta o tamních pamětihodnostech, etnografii, mytologii, duchovních a kulturních tradicích a každodenním životě zdejších národů (Baškirů, Čuvašů, Erzjanů, Marijců, Mokšanů, Udmurtů atd), tak autorovy osobní zážitky a dojmy, ale i zasvěcené komentáře a odkazy na historické, kulturní a politické souvislosti, včetně pojednání o stalinském hladomoru, zdejším působení čs. legií i boji zdejších národů za svobodu.
*****
„Tak encyklopedické dílo o Povolží, jaké se podařilo vytvořit Hrabalovi-Krondakovi, nejen u nás, ale ani v Rusku ani nikde jinde v posledních desetiletích nevyšlo. Autor nás tímto labyrintem krajů, národů a historických období provádí poutavými texty, které navíc všude tam, kde narazí na stopy Čechů a Slováků, doplňuje i informacemi o tamním působení našich rodáků, ať už československých legionářů, nebo těch, kteří se dali k bolševikům.“
Dr. Juraj MESÍK,
publicista, bývalý předseda Strany zelených na Slovensku
*****
OBSAH:
http­://www­.cad­pres­s.sk­/povol­zi2016­obsah­.pdf
RECENZE:
http­://www­.cad­pres­s.sk­/recen­ze_po­volzi2­016web­.pdf