Ilustrační kresba

Ilustrační kresba Zdroj: Marek Douša

Never more Kazmovu počinu, který je spíš než filmem ukázkou laciného marketingu

Pásmo ONEMANSHOW: The Movie, které natočil bavič Kazma se svým týmem, v kinech zlomilo pár rekordů. S kvalitami toho „filmu“ to nemá mnoho společného: stačilo reklamně atakovat tu nejslabší skupinu lidí, tedy děti, a slíbit jim za návštěvu biografu spoustu lovísků. Netleskáme ani sirupovité streamové pokoukané Červená, bílá a královsky modrá a – z vážnějších věcí – situaci českých překladatelů beletrie.

Vojtěch Rynda: To je ale důkladně klamavý název! Počin internetového baviče Kazmy ONEMANSHOW: The Movie není ani film (movie), nýbrž pouhá splácanina scének, ani show, protože se v nich nic moc zajímavého nepředvádí, a ani „one- -man“, protože Kazma sice nesleze z plátna, ale potlesk si zaslouží spíš armáda lidí, kteří jeho dětinské nápady ve skutečnosti realizují. ONEMANSHOW je celé o jednom sebevzhlíživém nafouknutém egu; Kazma a jeho tým přitom mají na to, dělat něco smysluplného.

Kateřina Kadlecová: Houby rostou, chvíli bylo chladněji a právničku Veroniku Křesťanovou čeští znalci etikety nezbavili pozice ústavní soudkyně, ač prezidentovi při svém jmenování ukázala ramínka (i ta špagetová). Takže vše, jak má být? Ne. situace českých překladatelů beletrie se nelepší a z jejich náročné profese se stává řemeslo, jímž se nelze uživit. A vydání překladů zahraničních knižních novinek a senzací se posouvá dál, z kvartálu na kvartál… Vinit kulturní politiku státu či nakladatele, kteří se nepodělili o domnělý zisk vzniklý v květnu stanovenou nulovou daní na knihy, by bylo příliš zjednodušující.

Jan Škoda: Vždycky mě překvapí, jak si někteří filmoví tvůrci představují romantiku. Když se přece sbližují dva lidé, je to většinou trochu nemotorné a trapné, v tom ale spočívá ono kouzlo. Ne tak v novém hitu streamovací platformy Amazon Červená, bíla a královsky modrá, v němž bují romance mezi anglickým princem a synem americké prezidentky. Buď se ve filmu polopaticky řeší, kdo má jaká privilegia, nebo se vykrádají různé aféry britské královské rodiny způsobem, že by skutečná famílie měla chtít tantiémy. A to už by asi romantické nepřišlo ani těm tvůrcům.