Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Marek Douša

Never more hollywoodským poměrům, vůči kterým protestuje čím dál více lidí i profesí

Ke stávce amerických scenáristů se minulý měsíc přidali herci a brzy k nim možná přibudu i pracovníci v segmentu speciálních vizuálních efektů neboli digitální trikaři. Zatím jsou ve fázi zakládání odborů... Situace v Hollywoodu je zjevně čím dál patovější. A radost nemáme ani z řady titulů, které z něj vycházejí – aktuálně ze špionážního derivátu s kdysi hvězdnou Gal Gadot v hlavní roli.

Veronika Bednářová

Barbie slaví první miliardu, lidi zase baví chodit do kina… Jenže ve skutečnosti má americká kinematografie na kahánku. Devátého srpna totiž oslavila STÁVKA hollywoodských scenáristů (ke které se v červenci přidali i herci) hrozivých 100 dní a datum návratu stávkujících stran k jednacímu stolu zůstává v nedohlednu. Výsledky pocítíme brzy: už teď se odkládají některé premiéry, v rámci stávky ani hvězdy nepropagují své novinky, zpožďují se některé dlouho očekávané projekty… Zkrátka: už se dohodněte!

Vojtěch Rynda

A jako by Hollywood neměl už tak dost problémů, na cestě ke stávce jsou i pracovníci v segmentu speciálních vizuálních efektů. Je to hořká ironie: bez digitálních triků se dnes neobejde skoro žádný nový film, nemusí jít o nějaké marvelovky. Ale zrovna lidé, kteří je vytvářejí, pracují v extrémním stresu (efekty se často předělávají na poslední chvíli), špatně se jim domáhá „benefitů“, jako je proplácení přesčasů nebo hrazená zdravotní péče. Založení trikařských odborů je na spadnutí a stávka se zdá být logickým dalším krokem.

Jan Škoda

Když jdete na vlak na pražském hlavním nádraží, těm reklamám neuniknete. Hala je oblepená plakáty na dvě největší streamovací platformy, takže na vás shlíží Gal Gadotová jako agentka Rachel Stoneová ve stejnojmenném snímku s podtitulem Sázka na Srdce. Pokud byste se ale agresívním poutačem nechali nalákat, dáte na Netflixu všanc hlavně svůj čas, který vám nikdo nevrátí. Tenhle derivát všech špiónských filmů posledních let se nehodí ani na do vlaku. Cesta vám nebude díky němu utíkat, ale psychologicky se ještě prodlouží.