Martin Sichinger

Martin Sichinger Zdroj: Klaus Ditté

Kronikář Šumavy opět vyhrál. Novým vítězem Literární ceny Knižního klubu se stal Martin Sichinger

V Kaiserštejnském paláci se před chvílí dogratulovalo. Laureátem 28. ročníku Literární ceny Knižního klubu se rozhodnutím odborné poroty stal Martin Sichinger s knihou Zítra přijde Olah, čtivým románem z nedávné české minulosti. Na pomyslném trůně tak vystřídal loňského vítěze Jana Váňu a jeho novelu Křehkost. Rozhovor Reflexu s Martinem Sichingerem, autorem deseti románů, sbírky poezie a svazku povídek, si přečtěte ZDE, recenze oceněné knihy z pera Kryštofa Edera pak vyjde pozítří, v Reflexu č. 36/2023.

Rukopis šestapadesátiletého spisovatele, vystudovaného pedagoga a aktuálně učitele angličtiny a češtiny se prosadil v konkurenci 85 zaslaných prací. Odměnou je vydání knihy pod renomovanou nakladatelskou značkou Knižní klub, prémie 100 000 Kč a originální skleněná plastika ve tvaru otevřené knihy.

Bylo nás pět za časů normalizace 

Příběh ze šumavského pohraničí sledujeme očima Michala Zídka, žáka 7. C vimperské Základní školy československo-sovětského přátelství. Jak připomíná anotace knihy, MIchal (známý ostatně Sichingerovým čtenářům už z pět let starého románu Kocovina šumavského léta) a jeho spolužáci národnostně pestrého původu, charakteristického pro místa poblíž naší západní hranice, prožívají různá dobrodružství. Hrají si na indiány, užívají si školních radostí a starostí, zdobí budovatelské nástěnky, běhají při branném cvičení v plynových maskách…

Tváří v tvář zákeřným praktikám soudruhů učitelů, lampasáků, šikanujících osmáků, drsných dívek i nečekané tragické smrti jednoho z kamarádů vstupují ze světa dětských her do prostoru dospělosti, v němž musejí čelit tlaku komunistické ideologie a projevit skutečnou odvahu a hrdinství. Jednoho dne do jejich třídy přibude mlčenlivý romský spolužák Martin Olah a svou svérázností si získá uznání ostatních. Vypravěčsky originální text Martina Sichingera věrohodně líčí dospívání v 80. letech na malém městě.

Sichinger poprvé získal LCKK už roku 2008

Oceněný rukopis zvolila z pětaosmdesáti přihlášených prací porota v tradičním složení spisovatelka, scenáristka a filmová publicistka Tereza Brdečková, spisovatel Pavel Brycz, literární historik a kritik Pavel Janáček, redaktorka týdeníku Reflex Kateřina Kadlecová a Jana Šrámková, spisovatelka a čerstvá laureátka Magnesie Litery v kategorii knížek pro děti a mládež.

Literární cena Knižního klubu se nezaměřuje na už publikované práce, jak bývá obvyklé, ale vybrané původní rukopisy proměňuje v knihy. Od svého vzniku v roce 1995 cíleně podporuje domácí tvůrce a rozvoj kvalitní české literatury. Díla vydaná díky Literární ceně Knižního klubu dosahují literárních i komerčních úspěchů. Například romány Děvčátko, rozdělej ohníček Martina Šmause a Zvuk slunečních hodin Hany Andronikové získaly ocenění Magnesia Litera v kategorii Objev roku. Tapetář Emy Labudové byl na tuto cenu nominován.

Martin Sichinger, muž mnoha profesí a mj. programový ředitel mezinárodního festivalu Šumava Litera, získal svou LCKK už roku 2008 za svůj románový debut Cukrový klaun. Poté vydal dalších devět románů, většinou z jeho rodného Vimperska – Smrt Krále Šumavy (2011), Duchové Šumavy (2012), Meyrovo sklo (2014), Poslední šumavská pastvina (2016), Kocovina šumavského léta (2018) a Divocí sekáči (2022).