Hudební festival Colours of Ostrava

Hudební festival Colours of Ostrava Zdroj: Colours of Ostrava - Zdenko Hanout

Legendární festival v Ostravských Vítkovicích slaví jubileum. Na co se tento rok těšit?

Festival Colours of Ostrava se koná 19. – 22. července 2023 a nabízí už od roku 2002 pestrou paletu hudebních žánrů a samotných hudebníků - přes rock, pop, jazz, blues, electronic, folk, funk, soul, hip hop, reggae nebo neoklasiku. Každý rok si v nabídce vybere přes 50 000 návštěvníků, snad i díky široké nabídce je festival každý rok beznadějně vyprodaný. Na 19 scénách zde zahraje více než 100 domácích a zahraničních interpretů.

Mimo hudební vystoupení můžou návštěvníci zakusit nejrůznější workshopy, divadelní představení, výtvarné instalace, diskuze nebo mezinárodní fórum Meltingpot, kde vystoupí více než 200 zajímavých lidí z nejrůznějších oborů. Děti se zabaví v mnoha dílničkách, rukodělných workshopech, divadle a vystoupení dětských kapel.

●     Čtyřdenní základní vstupné 3 990 Kč (při nákupu do 31. 3. 2023)

●     Čtyřdenní základní vstupné 4 190 Kč (při nákupu do 31. 5. 2023)

●     Čtyřdenní dětské vstupné 1 190 Kč 

●     Čtyřdenní ZTP a ZTP/P vstupné 890 Kč

●     Jednodenní vstupné 2 990 Kč (za každý festivalový den)

Festival sídlí v Slezské metropoli už od roku 2002. Původně probíhal po různých místech napříč Ostravou, postupem času se však přemístil do industriálního prostoru Dolní oblast Vítkovice. Industriální prostor plný starých hutí a prázdných dolů dodává festivalu teprve ten pořádný šmrnc. Poutavá atmosféra festivalu pomohla festivalu dosáhnout mnohých ocenění. Za zmínku stojí například cena Anděl za Hudební událost roku 2005 a 2006. The Guardian, významný britský deník, ocenil Colours of Ostrava jako jeden z 10 nejlepších festivalů Evropy.

Line up a program festivalu Colours of Ostrava

Největší množství diváku potěší jedna z aktuálně nejúspěšnějších světových kapel OneRepublic. Fanoušky rapu přiláká americký hudebník Macklemore, popové vyznavače zase britská hvězda Ellie Goulding. Poprvé v historii se české publikum může těšit na senzační vystoupení africké hudební ikony Burna Boy právě na Colours of Ostrava. Na české půdě také vystoupí další zahraniční interpreti - Jacob Collier, Niall Horan, Interpol, Kavinsky, Tom Grennan, LaBrassBanda, The Comet is Coming, CloZee, Haviah Mighty, Moonshine nebo Anyma.

Pro fanoušky klavírní hudby bude příjemným zpestřením vystoupení nejrychlejšího klavíristy na světě, Lubomyra Melnyka, a talentované polské klavíristky Haniy Rani.

České interprety pořadatelé zatím tají.

Doprava na festival Colours of Ostrava 2023

Vlastní auto

Pokud se rozhodnete vyrazit na festival Colours of Ostrava vlastním autem, nezapomeňte, že parkoviště nenajdete přímo u festivalového areálu. Váš vůz budete muset zaparkovat na jednom z dvou záchytných parkovišť a na festival se dále dostanete městskou hromadnou dopravou. Záchytná parkoviště naleznete na Náměstí Jiřího z Poděbrad a u Ostravar Arény, s kapacitou pro zhruba 950 aut.

Cesta z Prahy do Ostravy zabere zhruba 3.5 hodiny Využít můžete dálnici D1 přes Brno nebo jet po dálnici D11 kolem Hradce Králové a dále přes Vysoké Mýto, Litomyšl, Mohelnici až do Olomouce. Zde se obě cesty spojují a pokračuje se dále po silnici číslo 35 až do Ostravy.

Z Brna se na festival jede zhruba 2 hodiny trasou podobnou jako při cestě z Prahy.

České Budějovice jsou od Ostravy vzdálené autem asi 4 hodiny. Nejvýhodnější je jet směrem na Tábor, Pelhřimov, Humpolec, Jihlavu a Brno.

Autobusem

Pokud se rozhodnete cestovat z Prahy autobusem, připravte se na celkovou dobu jízdy 6 hodin. Autobusy jezdí téměř každou hodinu a můžete si vybrat z přímého spoje nebo přestupového v Brně. Z Brna jezdí spoj do Ostravy každou hodinu a trvá asi 2 hodiny a 45 minut.

Pro cestu z Liberce a Českých Budějovic se musíte připravit na horší cestu; čeká vás několik přestupů a celková doba cesty bude 8 až 10 hodin.

Vlakem

Ostrava je snadno dostupná vlakem. Z Prahy se přímým spojem dostanete do Ostravy za zhruba 3,5 hodiny, přičemž v některých časech jezdí vlaky častěji. České dráhy každý rok vypravují z Prahy přes Kolín, Pardubice, Českou Třebovou a Zábřeh na Moravě speciální vlaky, tzv. Colours Expres: jeden ve středu, dva večer ze soboty na neděli a jeden v neděli. Pokud vystoupíte na stanici Ostrava-střed, festivalový areál je vzdálen jen asi 300 metrů.

Cesta vlakem z Brna trvá zhruba 2,5 hodiny a vlaky jezdí téměř každou hodinu. Pokud budete cestovat z Liberce nebo Českých Budějovic, budete muset přestupovat. Nejjednodušší spojení z Liberce je s přestupem v Pardubicích a cesta trvá téměř 6 hodin, přičemž tento spoj jezdí obvykle každé dvě hodiny. Pro cestu z Českých Budějovic si také vyhraňte 6 hodin a očekávejte přestup v Praze.

MHD

Pro cestování Ostravskou MHD si mužete zakoupit jízdenku za snížené festivalové vstupné. Dopravní podník Ostrava přislíbil návštěvníkům také speciální posílené noční spoje.

Ubytování na festivalu Colours of Ostrava 2023

Oficiální festivalové ubytování je k dispozici v areálu Slezskoostravského hradu, kde je zřízeno stanové městečko. Návštěvníci zde platí za vstup, parkování a místo pro stan. Je možné si také pronajmout malou parcelu pro karavan. Luxusní stan pro 5 osob lze objednat za necelých 14 000 Kč.

Pokud preferujete vlastní soukromí, klid a sprchu, podívejte se na ubytování v hotelech a penzionech. Doporučujeme rezervovat ubytování co nejdříve, protože v době konání festivalu bývá mnoho ubytovacích zařízení rychle vyprodáno. Aktuálně se nejnižší cena za ubytování v Ostravě pohybuje od 13 000 Kč za dvoulůžkový pokoj na celou dobu festivalu. Alternativně můžete zvážit ubytování v Bohumíně, Karviné nebo jiných blízkých obcích, kde se ceny začínají na 4 000 Kč za dvě osoby na 3 noci.