Ilustrační kresba

Ilustrační kresba Zdroj: Marek Douša

Never more spisovatelům, kteří se nedrží na uzdě na sociálních sítích

Petra Hůlová na Facebooku vede akademické úvahy o „míru za každou cenu“, mimózní paralely napříč staletími a zkrátka „chcimíruje“. Petr Stančík na téže sociální síti okopává kotníky nominovaným na cenu Magnesia Litera i akci jako takové. Možná by oba literáti měli věnovat větší péči vlastním prozaickým pokusům. Nebo by své talenty mohli propůjčit budování nových světů marvelovského univerza, které nám zjevně kolabuje.

Jan Škoda: Už nejde o budování nových světů, ale o jejich generování. NOVÝ ANT-MAN stojí na příšerných tricích různé kvality, které nemají žádnou zastřešující vizi, výtvarný klíč, nic. Je to zajímavé – podle zmožených trikařů za to může samotné studio Marvel, jež všechno neustále vrací, neumí se ale pro nic rozhodnout a také pořádně neví, co chce, a tak mrhá časem všech zúčastněných, aby neodhalilo vlastní nekompetentnost. Připomíná vám to vašeho šéfa?

Vojtěch Rynda: Novotvar „chcimírové“ označuje lidi, kteří vášnivým voláním po míru (většinou na sociál­ních sítích) prokazují nepochopení situace, neznalost historie, chorobnou naivitu, nákazu ruskou propagandou nebo všechno dohromady. Přidala se k nim i spisovatelka PETRA HŮLOVÁ, která si bere do úst „dětskou ukrajinskou krev“, skládání na zbraně pro Ukrajinu považuje za „čisté zvěrstvo“ a přemýšlí o „míru za jakoukoli cenu“. Petro, za jakoukoli cenu to není mír.

Kateřina Kadlecová: Po vyhlášení nominací cen Magnesia Litera se každoročně objevují výhrady, to je přirozené. Málokdo je ovšem dokázal formulovat tak neomaleně a hloupě jako prozaik PETR STANČÍK (laureát ceny ML za rok 2015) na svém facebookovém účtu: „V roce 2022 vyšly jen dvě knihy, které mi stály za přečtení (...). Ani jedna z nich není v letošních nominacích Kysibelky Litr. Taky se sem nehodí, už drahně let jsou tu oceňována výhradně díla vyčnívající svou průměrností, hrdě lokajská, krystalicky rozbředlá, svěže vyčpělá.“ Teď aby se erudovaní, poctiví, zodpovědní a uvážliví členové všech porot Magnesie Litery, z nichž v roce 2022 každý četl třeba třicetkrát víc knih než Petr Stančík, šli zahrabat, že.

Never more literátům, kterým ujíždí pero při psaní „na socky“.