Ilustrační kresba

Ilustrační kresba Zdroj: Marek Douša

Never more cenzorům bondovek, kterým nevadí zabíjení, ale z některých slov mají mžitky před očima

Minulý týden to od nás schytali cenzoři barvitého jazyka Roalda Dahla, tentokrát máme pifku na ty, kdo pozměňují knihy o Jamesu Bondovi. „Aktualizace“, jak se tomu mrzačení říká, se opět konají s ohledem na tzv. „citlivé čtenáře“. Když jsem přehnaně citlivý, tak si asi nečtu o zabíjení, no ne? Radost nemáme ani z ukončení seriálu Mindhunter: Lovci myšlenek a jen s opatrnými nadějemi vyhlížíme budoucnost pražského kina Atlas.

Kateřina Kadlecová: Taky milujete seriály? Pak jistě víte, že jedním z nejlepších je Mindhunter Davida Finchera. Netflix dal ovšem po vytáčkách a průtazích třetí řadu Lovců myšlenek definitivně k ledu, prý na tak náročnou produkci nemá peníze. Já vím, že v listopadu uvede režisér Sedmi nebo Klubu rváčů na Netflixu svůj vytoužený thriller The Killer (Zabiják?), ale je to dostatečně měkká náplast na ZEJÍCÍ RÁNU PO MINDHUNTEROVI S03? Nemyslím si.

Veronika Bednářová: Při práci na článku o vydání první bondovky Casino Royale z pera námořního důstojníka Iana Fleminga, která vyšla v dubnu 1953, jsem narazila na hroznou věc: majitelé práv Ian Fleming Publications Ltd. si u bondovek nechali vypracovat recenzi citlivými čtenáři a následně provedli „ŘADU AKTUALIZACÍ“, většinou u výrazů „souvisejících s rasou“. Zeditované verze, co v nich už „není rasismus“, vyjdou v angličtině v dubnu, právě na oslavu sedmdesátého výročí narození Jamese Bonda, agenta s povolením zabíjet. Tuhle kauzu zastínil podobný a stejně donebevolající skandál s „vylepšováním“ Roalda Dahla – jenže James Bond je taky klasika. Kam to půjde dál?

Vojtěch Rynda: Útulné pražské kino Atlas v prosinci 2022 ukončilo provoz, protože si na sebe nedokázalo vydělat promítáním filmů jako Top Gun: Maverick. Nově se jeho vedení ujímají autoři dokumentů a výsostně artových snímků a zahajují činnost 21. března hraným debutem dokumentaristky Zuzany Piussi Zešílet. Never more POHROMÁM, KTERÉ ATLAS SUŽOVALY (patřily mezi ně třeba i povodně). Snad ho s uměleckou dramaturgií čeká už jen zářivá budoucnost.

Never more mrzačení literatury s výmluvou na „citlivé čtenáře“!