Ilustrační kresba

Ilustrační kresba Zdroj: Marek Douša

Never more mrzačení knih kvůli pochybné politické korektnosti

Podívejte se: když je někdo tlustý, tak je tlustý. Dá se to zvážit, změřit, spočítat. A dá se to pak i napsat, a dokonce vtipně. Jako to dělal Roald Dahl, autor jedněch z nejjiskřivějších knih pro děti. Nakladatelství Puffin si to ale nemyslí a ve jménu „citlivých čtenářů“ Dahlovy knihy outlocitně dezinfikuje. Blbé nápady mají také staronový primátor Prahy Bohuslav Svoboda a nejmenovaný český fanoušek Harveyho Weinsteina.

Kateřina Kadlecová: Roald Dahl, jeden z mých nejoblíbenějších spisovatelů, byl postaven na hlavu, rozpitván, vypreparován a přešit. Nakladatelství Puffin angažovalo „citlivé čtenáře“, kteří v Karlíkovi a továrně na čokoládu, v Čarodějnicích a dalších autorových světoznámých dětských knihách přepsali výrazy, jež je „urážely“. Postavy už prostě nebudou tlusté ani ošklivé. V nových vydáních jsou stovky změn včetně pasáží, které by Roald Dahl nikdy nenapsal – třeba těch vysvětlujících, proč není nic špatného na tom, nosit paruku. K čertu s vaší ignorantskou verzí diverzity, vy zatracení TUČNÍ A ŠKAREDÍ CENZOŘI, ničitelé uměleckých odkazů!

Marek Gregor: NÁPAD STARONOVÉHO PRIMÁTORA Prahy Bohuslava Svobody, že na Vltavskou filharmonii by se lidé mohli skládat podobně jako kdysi na Národní divadlo, zní jako ze špatné pohádky. Co nás v té matičce stověžaté ještě čeká? Nezbývá než doufat, že radní Jiří Pospíšil pražskou kulturu nebude řídit z Bruselu a Štrasburku, kde zasedá v parlamentu EU, ale že bude podobně scestné nápady korigovat.

Veronika Bednářová: Druhý proces, dalších 16 let vězení za znásilnění. Před třemi lety dostal bývalý filmový producent Harvey Weinstein v New Yorku trest ve výši 23 let, také za sexuální zneužívání žen. Nejen podle webu týdeníku Variety je tudíž jisté, že stráví zbytek života za mřížemi. Zajímalo by mě, kde je to superdebilní tričko „JE SUIS WEINSTEIN“, ve kterém se svého času tak pyšně fotil nejmenovaný český režisér? Už vyšlo z módy?

Never more ignorantské verzi diverzity.