Ilustrační kresba

Ilustrační kresba Zdroj: Marek Douša

Na klenoty se jen tak nešahá! Never more čachrům se symboly české státnosti

Zároveň s nedávnou výstavou českých korunovačních klenotů vyšlo najevo, že s nejcennějšími, respektive nevyčíslitelně cennými artefakty naší státnosti se v říjnu 2022 děly podivné čachry pod rouškou Kanceláře prezidenta republiky. A to teda prrr a taky never more doslova, protože Kancelář v tomhle složení už si na Hradě ani neškrtne. Dělat démona nevkusu ze zesnulé Ivany Trumpové je potom nevkus a prosazovat jakoukoliv DPH na knihy je mimo.

Kateřina Kadlecová: DPH na knihy by měla být 0, nikoli aktuálních 10 %. Ohledně prospěšnosti možného snížení DPH na knihy, učebnice i časopisy panuje na knižním trhu shoda a aktuální ekonomická situace takovému rozhodnutí jen nahrává. Tudíž ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) oznámil, že se DPH sjednotí a daň uvalená na knihy se zvýší na 13 nebo 14 %. To už ve vládě vážně nikdo nečte? A nerozumí tomu, že to způsobí další zdražení knih, které už pak budou vážně jen pro menšinu?

Veronika Bednářová: Dům loni zesnulé Ivany Trumpové, kousíček od Central Parku na Upper East Side na Manhattanu, stojící hned vedle nemovitosti Ivaniny kamarádky Donatelly Versace, byl nabídnut minulý týden na prodej za 26,5 miliónu dolarů. Zrcadlí se v něm, aspoň podle serveru TopTenRealEstateDeals.com, majitelčina „vášeň pro interiérový design s plátky zlata, křišťálovými lustry, růžovým mramorem a obklady stěn se zvířecími motivy“. Ano, Ivana Trumpová toužila po luxusu a také ho dosáhla. Je ale nutné dělat z ní po smrti až takové monstrum?

Marek Gregor: Kancelář prezidenta republiky v polovině října 2022 narychlo a bez přítomnosti držitelů klíčů, nýbrž s jejich kvapem posbíranými zástupci, provedla překvapivé a utajované Vyzvednutí korunovačních klenotů. Událo se pod záminkou jejich průzkumu, ale bez zástupců rodiny Beldovy, která se o klenoty už od šedesátých let stará. Prý při té příležitosti byly pořízeny fotografie. Kde ony snímky objevíme? Na předraženém kalendáři, nebo v nějaké nevkusné a cenově přepálené publikaci?

Never more podivným čachrům s korunovačními klenoty.