Video placeholde
Čarodějův učeň v pražském Rudolfinu
Čarodějův učeň v pražském Rudolfinu
Čarodějův učeň v pražském Rudolfinu
Čarodějův učeň v pražském Rudolfinu
5
Fotogalerie

Švehlík s Dobrým oživí v Rudolfinu Čarodějova učně za doprovodu živého orchestru. Jen na jeden večer

Předvánočním Rudolfinem se letos ponese sváteční atmosféra s nádechem kultovního hororu a jedinečnosti okamžiku. Na vlastní kůži ji budou moci zažít pouze ti, kteří ve čtvrtek 22. prosince 2022 dorazí na zcela unikátní zpracování legendárního filmu Čarodějův učeň režiséra Karla Zemana v podobě, která doposud nebyla nikde ve světě k vidění. Projekci filmu doprovodí hudba Symfonického orchestru Českého rozhlasu pod vedením dirigenta Jana Kučery i účast předních českých herců. V rolích čaroděje a jeho učně Krabata se představí Karel Dobrý a David Švehlík. Představení se v této podobě uskuteční pouze při této příležitosti. 

Hororovou pohádku Čarodějův učeň napsal v roce 1971 německy píšící liberecký rodák Otfried Preussler, jemuž byly inspirací v mládí naposlouchané příběhy z tehdejšího česko-německého pohraničí vycházející ze starých lužickosrbských legend. Kouzelný příběh chlapce Krabata, který se na prahu dospělosti přibližuje temným silám a je jimi fascinován, dokud nepozná, že jej mohou zahubit, u nás nejvíce proslavil právě stejnojmenný vynikající snímek velmistra světové animace Karla Zemana, jenž vznikl jen šest let po vydání Preusslerovy knihy. Zemanovo ztvárnění specificky balancuje na hraně křehké pohádky a temného hororu.

Snímek Čarodějův učeň vznikl ploškovou animací, jež kombinuje postupy animace kreslené a loutkové. Dílo v obecné rovině pojednává o typicky pohádkovém souboji dobra se zlem. Příběh plný silných lidských emocí, které zasáhnou diváky všech věkových kategorií, jako každá jiná pohádka ukazuje, že pravá láska je hluboký cit, jenž zlomí všechno zlo a prokletí. Nyní tyto hodnoty i dramatičnost příběhu potrhne zcela originální zpracování, které už nebude mít nikdy obdobu.

Ve čtvrtek 22. prosince ho zcela jedinečně uvidí návštěvníci v nádherném prostředí Dvořákovy síně v pražském Rudolfinu, kde se uskuteční unikátní projekce filmu Čarodějův učeň za doprovodu hudby Symfonického orchestru Českého rozhlasu a účinkování dvojice českých herců. Předvedení zrestaurovaného notového materiálu se ujme dirigent Jan Kučera. V roli čaroděje se představí Karel Dobrý, jeho učně Krabata ztvární David Švehlík.

„Tento klenot české animované tvorby krásně strašil v dětství i mě a je mi ctí jej uvést s živým hudebním doprovodem. Nádherná hudba Františka Belfína je velmi členitá a komplikovaná pro synchronizaci s obrazem, ale věřím, že se vše podaří.  V symfonickém orchestru jsou i nástroje, které běžně na pódiu nevídáme - varhany Hammond, akordeon, marimba, elektrická kytara, basová kytara, cembalo a další, partituru pečlivě zrekonstruovala Zdeňka Košnarová. Nepochybně to bude pro všechny velký vizuální i zvukový zážitek," přibližuje představení Jan Kučera.

Vstupenky na jedinečnou projekci filmu Čarodějův učeň v pražském Rudolfinu ve čtvrtek 22. prosince jsou k zakoupení ZDE.