V ledu je Wim jako doma.

V ledu je Wim jako doma. Zdroj: Foto Profimedia.cz

Ledově chladné přijetí Wima Hofa v Ostravě

"Ledový muž", sportovec, lektor, propagátor otužování a nositel 21 světových rekordů Wim Hof byl hlavním hostem diskusního fóra Meltingpot na mezinárodním festivalu Colours of Ostrava.  

Myslím si už léta, že za genialitu se platí a že kdo umí něco výjimečného, tomu je na oplátku ubráno jinde.

Nizozemec Wim Hof, muž „hořící jasným plamenem“, jak říká, je geniální obchodník s ledovou vodou a metoda, kterou vynalezl, je pro mnoho lidí funkční. Její pomocí se mohou někteří (zdaleka ne všichni) dokonce vyléčit z autoimunitních nemocí.

Ve druhém plánu pak Wim Hof učí spoléhat se sám na sebe a nečekat, až nám pomůže „systém“ nebo „stát“, což je ve složitých časech jistě populární.

Jako hlavní host Meltingpotu na Colours of Ostrava se Wim Hof navíc se všemi ochotně fotil (i s Karlem Janečkem) a diváci za ním mohli přicházet s dotazy: „Vydržím v ledové vodě minutu, ale víc už ne. Co mám dělat?“ – „Můžu vás obejmout?“ zeptala se slečna při Hofově druhé přednášce. S čímž on souhlasil a na ní bylo vidět, že na objetí s mistrem nezapomene. Na publikum vyhladovělé po živé hudbě pak samozřejmě skvěle platí slogany à la „fuck covid“, 1200 míst v Multifunkční aule Gongu nestačí, je přidána další přednáška téhož dne odpoledne... Prostě Hofův den.

Komu by to nestouplo do hlavy, zvlášť když Hofova globální popularita raketově vzrostla až během covidu, kdy se z jeho otužování stal trend a z něj pyšný „misionář,“ jak sám sebe nazval při rozhovoru pro Reflex.

Až potud vše o.k. Problém nastává, když si dotyčný začne myslet, že svou „metodou“ či „učením“ nebo třeba „vírou“ změní svět.

Vrchol svého umění tak Wim Hof předvedl před koncertem (zdravotně indisponované) zpěvačky LP, kdy tvrdil, že pokud budeme následovat jeho metodu, nepotřebujeme už ani nemocnice, ani školy.

Nikdy jsem nezažila ledovější přijetí. Ani jedno zatleskání, ani jedno souhlasné pokývnutí, možná občas zahihňání. Diváci Colours of Ostrava zkrátka nejsou blbci a esoterický nesmysl poznají na sto honů. A to je skvělá zpráva.