Video placeholde
Colours of Ostrava, sobota 16. července
Colours of Ostrava, sobota 16. července
Colours of Ostrava, sobota 16. července
Colours of Ostrava, sobota 16. července
Colours of Ostrava, sobota 16. července
7
Fotogalerie

Klavírní virtuos Kahánek vyhrál na scéně Reflexu bitvu s elektronickou hudbou z festivalového programu

„Pozvat si na poslední festivalovou půlnoc, kdy už má většina návštěvníku naváto a běhá z jedné stage na druhou, Ivo Kahánka, který jim zahraje Liszta, Janáčka nebo Beethovena, tomu říkám fakt punk,“ komentoval jeden z návštěvníků posledního tajného koncertu Reflexu letošních Colours of Ostrava. Sám klavírní virtuos Ivo Kahánek, držitel mnoha domácích i světových cen, který hrál ve všech předních světových koncertních halách, se po koncertě autorovi textu svěřil, že na tento zážitek rozhodně nezapomene.

Na otázku, jestli mu nevadilo dunění elektrohudby z hlavní scény, které se do sálu linulo z otevřené ventilačky, odpověděl: „Já jsem to nevnímal, jestli, tak to spíše muselo vadit posluchačům.“ Před začátkem představení se posluchačům svěřil, že chvíli přemýšlel, jestli si má na vystoupení vzít klasický frak nebo dres Baníku, ale nakonec zvolil tradičnější variantu. 

Svůj program nazval Nocturno Reflex Stage a zahrál v něm tyto skladby: Fryderyka Chopina, Nocturno B moll, op. 9 č. 1.; Ludwiga van Beethovena, Sonátu C moll, op. 13, „Patetickou“; Leoše Janáčka, V mlhách; Fryderyka Chopina, scherzo cis moll, op. 39. a scherzo b moll, op.31.

Odměnou jeho nasazení a velkorysosti vůči daným akustickým okolnostem mu byl standing ovation do posledního místa zaplněného sálu.