Největší divácké pozornosti se těšily Leila Slimani, kanadská autorka thrillerů Shari Lapena a samozřejmě tuzemská Kateřina Tučková

Největší divácké pozornosti se těšily Leila Slimani, kanadská autorka thrillerů Shari Lapena a samozřejmě tuzemská Kateřina Tučková Zdroj: Svět knihy Praha 2022

Ani na letošním ročníku festivalu nechyběly debaty významných světových  a  českých  spisovatelů  o  tématech  jako  svoboda  slova,  globalizace,  historie  nebo  budoucnost
Autorka románu Vlak pro děti a Nejsem jako džbán Viola Ardone
Slavnostní zahájení 27. ročníku Světa knihy
Dramaturg Světa knihy Guillaume Bassett
I do menších sálů se vešlo přes sto posluchačů
11
Fotogalerie

Ženy a literatura v hlavní roli, vedro, dusno, rekordy. Ohlédnutí za Světem knihy

Mezinárodní  knižní  veletrh  a  festival  Svět  knihy  Praha je za námi, a ačkoli jeho nejvýraznější ohlášení hosté, běloruská nositelka Nobelovy ceny za literaturu Světlana Alexijevičová a protirežimní ruská prozaička Ljudmila Ulická, nakonec nedorazili, ženy tentokrát hrály prim.

Svět knihy kvůli rekonstrukci Průmyslového paláce poprvé probíhal pod širým nebem, tedy přesněji pod plachtami několika obrovských stanů a montovaných hal v prostoru pod pražským Výstavištěm, kousek od planetária. Během druhého červnového víkendu a pochopitelně též v předcházejících dvou pracovních dnech prošlo veletržními branami rekordních 54 tisíc návštěvníků, tedy o čtyři tisíce více než v dosud vedoucím roce 2019. 

Nejvyšší tržby vůbec

Během 27. ročníku se mezi vystavujícími hovořilo především o vedru a dusnu v místy nepříliš dobře odvětraných provizorních stanech, ale také o nejvyšších prodejích v historii festivalu. Platí to jak pro velké a střední nakladatele, jejichž tržby v několika případech přesáhly milion korun, tak pro ty menší, kteří se usadili v příjemném společném přístřešku venku na vzduchu. Dobře se prodávaly jak knížky (a to nejen s až poloviční slevou, jak je zvykem poslední odpoledne festivalu), tak kupříkladu i barevné tužky s motivačními citáty a logy nakladatele.

Ohlas návštěvníků pak vzbudily zejména dvě autorky: logicky domácí Kateřina Tučková, při jejímž rozhovoru vedeném básníkem a nakladatelským redaktorem Radkem Štěpánkem nejen o novince Bílá Voda stály kolem velkého stanu davy čtenářů, které se nedostaly pod plátěnou střechu, a samozřejmě též kanadská autorka thrillerů Shari Lapena, s níž vám Reflex v následujících týdnech přinese rozhovor. O nadšení jejích příznivců a dlouhatánské frontě na autogram dramaturg festivalu Guillaume Bassett prohlásil, že nic podobného od návštěvy Nobelovou cenou ověnčeného Maria Vargase Llosy neviděl.

Mít vlastní pokoj

Pozornosti čtenářů (a především čtenářek) se těšily rovněž členky delegace čestného hosta Itálie, například Donatella di Pietrantonio, autorka Argem publikované Navrátilky o třináctileté holčičce, která je od milých pěstounů navrácena do své původní, mnohem divočejší rodiny, nebo Viola  Ardone, jejíž novinka Nejsem jako džbán o právu mladých žen na sebeurčení a (sebe)úctu vyšla v překladu Alice Mackové pouhý týden před začátkem Světa knihy.

Stejně jako jejich kolegyně Stefania Auci, jejíž druhý díl ságy o rodu Floriů Lvi na výsluní (č. vyd. Metafora) byl loni v Itálii vůbec nejlépe prodávanou knihou, narážely v rozhovorech a při debatách na známou potřebu tvůrčí ženy mít "vlastní pokoj" a finanční nezávislost, jak ve svých esejích požadovala Virginia Woolfová. Zaplněný Velký sál bavila i překvapovala také francouzsko-marocká spisovatelka Leïla Slimani, jejíž romány mj. o ženské síle a nezávislosti česky vydává nakladatelství Argo.

Publikum potěšil i stánek Ukrajiny s pestrým programem; dětem tu předčítala třeba i manželka ukrajinského velvyslance v Praze Olga Perebyjnisová. Kromě umělců a osobností kulturního provozu z Ukrajiny a Itálie holešovický knižní podnik navštívili zástupci dalších 31 zemí světa a doprovodného programu, diskusí a přednášek se v rámci čtyř dnů zúčastnilo 746  účinkujících, přičemž vystavovalo 416 subjektů v rámci 156 expozic. Kdo ví, kde se akce bude konat za rok; pokud by se vyřešila vzduchotechnika, jeví se mi venkovní prostor jako zcela vhodný.