Spisovatelka J. K. Rowlingová stojí i za filmovými scénáři Fantastických zvířat

Spisovatelka J. K. Rowlingová stojí i za filmovými scénáři Fantastických zvířat Zdroj: Jeff Spicer / Getty Images

Mlok (Eddie Redmayne) miluje magické tvory, ale je vtažen do války
Černokněžníka Grindelwalda už nehraje Johnny Depp, ale Mads Mikkelsen
Čarodějové se dostanou i do Bhútánu, kde se konají zmanipulované kouzelnické volby
Brumbál (Jude Law) kdysi černokněžníka Grindelwalda miloval, teď ho chce zastavit
4
Fotogalerie

Když vyprchá čarodějovo kouzlo: Svět Harryho Pottera řeší, jak se vypořádat s názory J. K. Rowlingové

Před pětadvaceti lety navždy změnila dětský svět svou první knihou Harry Potter a Kámen mudrců, před dvaceti lety měl pak premiéru první filmový Harry Potter. V kinech je právě teď, od 7. dubna, další díl Fantastických zvířat, k němuž spisovatelka J. K. Rowlingová (56) napsala scénář. Herci z adaptací jejího díla i část fanoušků ji ale kritizují kvůli jejím názorům na trans lidi, její jméno před pár týdny dokonce zneužil ruský prezident Putin k útoku na Západ, proti čemuž se autorka ostře ohradila. Proč její osoba vyvolává kontroverze?

Pokud byste se chtěli na on-line tiskovce k novému filmu Fantastická zvířata: Brumbálova tajemství zeptat na něco jen trochu kontroverznějšího v souvislosti s tvůrčím týmem, měli jste smůlu. Všechny otázky se musely poslat předem, ani pak jste ale neměli jistotu, že je moderátorka použije.

Ta se tak tvůrců, mezi nimiž byli například britští herci Jude Law, Eddie Redmayne nebo režisér David Yates, úslužně ptala na oblíbená fantastická zvířata nebo charakterové kvality jednotlivých postav. Bylo z toho patrné, že nový film je propagační noční můra, kdy se musí delikátně tančit na tenkém ledě, podobně jako to ve snímku dělá hrdina Mlok Scamander, když se chce zbavit hladových štírů, jež lze odehnat pouze smyslnými pohyby pánví.

 

Co se tak pokazilo?

Fantastická zvířata a kde je najít byla útlá knížečka, kterou J. K. Rowlingová napsala i ilustrovala v roce 2001 jako fiktivní učebnici, kde popisuje vlastnosti více než osmdesáti magických tvorů ze světa Harryho Pottera. Působilo to sice jako další způsob, jak vydělat na slavné značce, spisovatelka to však brala hlavně jako charitativní počin, kdy velkou část peněz z prodejů darovala nadaci Comic Relief. O patnáct let později, v roce 2016, byl do kin podle knihy uveden film. Ten už by se ale jako vábnička na dolary klidně označit dal.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!