Ilustrační kresba

Ilustrační kresba Zdroj: Marek Douša

Never more potupnému handrkování o peníze na kulturu, které panuje i za ministra Baxy  

Grantová řízení na ministerstvu kultury jsou dlouhodobě problematická: podfinancovaná, vedená komisemi, jejichž bodová hodnocení pak vedení resortu nerespektuje... Pro nezávislou kulturu však jde o zásadní zdroj financí. Jiný problém má ministerstvo na pražské Letné, kde neladí loga dvou příspěvkových organizací. A Divadlu Bez zábradlí chybí diváci, i když hraje kus až neuvěřitelně aktuální.  

Marek Gregor: Dva téměř identické paláce u Letenského zámečku – Národní zemědělské muzeum (1939) a jeho o dva roky mladší dvojče Národní technické muzeum – nejsou podobně označeny: každý má jiné světelné nápisy. Když se nejsou schopni dohodnout ředitelé příspěvkových organizací, možná to za ně vyřeší jejich ministři.

Jan Škoda: Rozhovor s ministrem kultury Martinem Baxou (ODS) je smutné čtení. Jeho resort je kritizován kvůli rozdělení dotací v oblasti divadla a tance, které nerespektovalo hodnocení odborných komisí, škrty dopadají i na literaturu… Navíc se zdá, že do grantových řízení budou vstupovat i komerční akce. Baxa říká, že od něj nikdo neuslyší, že kultura je volnočasová aktivita. Teď to tak ale vypadá.

Veronika Bednářová: Monodrama Iliada se v pražském Divadle Bez zábradlí hraje už od září, kdy nikdo netušil, že do řady válečných konfliktů, o nichž ta inscenace je, přibude i Ukrajina. Je až neuvěřitelné, jak je téma hry aktuální. Pokud můžete, běžte se na úctyhodný výkon Karla Heřmánka v roli vypravěče řeckého eposu podívat. Minulý týden bylo na představení hlediště zaplněné pouze z jedné třetiny – a to je strašná škoda.

Never more potupnému handrkování o peníze na kulturu.