Ilustrační kresba

Ilustrační kresba Zdroj: Marek Douša

Never more kastrování literatury, která může vadit jen úzkoprsým zaslepencům

Nejprve protřídíte knihy ve školách, pak ve veřejných knihovnách... Co bude dál? Razie v knihkupectvích? Veřejné pálení „nevhodných“ titulů na náměstích? Mezi novodobé libri prohibiti se v USA dostávají umělecky hodnotné a zároveň úplně nevinné tituly. Cenzura se dotkla i filmové série Fantastická zvířata, z níž zmizel „nepohodlný“ Johnny Depp – a možná i proto šly tržby dolů. A třetí ostudou týdne je náš pavilon v Benátkách.

Kateřina Kadlecová: Americký PEN klub za posledních devět měsíců zaznamenal 1145 zakázaných titulů ve 26 státech. Stahovány z regálů jsou knihy údajně „pornografické“, ve skutečnosti díla s LGTB nebo protirasistickou tematikou. Třeba Pulitzerovou cenou ověnčená kniha afroamerické novinářky Isabel Wilkersonové nebo nevinná dětská knížka Maurice Sendaka.

Vojtěch Rynda: Série Fantastická zvířata měla mít původně pět dílů a Johnnyho Deppa v jedné z hlavních rolí. Herce se po druhém díle rychle zbavila, aby jeho kauza údajného domácího násilí neovlivnila tržby, ale teď, po kasovním průšvihu třetí části, zvažuje předčasný konec. Co takhle filmy stavět na autorské vizi, a ne jen na strategii, jak vydělat peníze?

Marek Gregor: Jako ještě větší ostuda mezinárodních rozměrů, než jsme si dovedli představit, se ukázal uzavřený Pavilón České a Slovenské republiky na Benátském bienále. Musel jsem tam snad stovce zahraničních i českých návštěvníků vysvětlovat, že teprve po třech letech od jeho uzavření se NGP a Slovenská národní galerie rozhoupaly a vybraly firmu, která rekonstrukci provede. Za rok už snad podobného trapasu budeme ušetřeni.

Never more bigotnímu kastrování literatury.