Harley Quinn nemá strach – už jako dítě se poprala se spoustou těžkých situací a ví, že se svou umíněností a prořízlou pusou dokáže lehce proplout životem i v nejnebezpečnějším městě na světě.

Harley Quinn nemá strach – už jako dítě se poprala se spoustou těžkých situací a ví, že se svou umíněností a prořízlou pusou dokáže lehce proplout životem i v nejnebezpečnějším městě na světě. Zdroj: Archiv nakladatelství Crew

Obálka komiksu Harley Quinn: Utržená ze řetězů
S pěti dolary v kapse a batůžkem na zádech se patnáctiletá Harleen Quinzelová vydává do města Gothamu.
Harley Quinn se ujme ta nejhodnější královna travesti kabaretu, Mamá, a na Gothamské střední škole potká svou novou nejlepší kamarádku, Ivy.
Zdá se, že Harley konečně našla místo, kde může vyrůstat a stávat se sama sebou.
Kabaret Mamá padne za oběť vlně developerské bezohlednosti, která má smést celou čtvrť, a Harley dostane zlost.
8
Fotogalerie

Transvestiti v Gothamu! Joker je proti nim nudný panák

Kde brát pořád nové karty, když Joker bere vše? I tak by se dalo popsat hledání velkých mainstreamových komiksových hráčů. Batmanovi je osmdesát a odvyprávět něco nového, nebo alespoň něco staršího, ale nově, je čím dál obtížnější. Ale heuréka, nejen svět komiksů třeba spasí LGBT pohled na věc! Mariko Tamakiová vynáší trumf – Harley Quinnovou na Gothamské střední.

Vážně je to komplikované. Batmana všichni milují, ale skutečně všechno snad už bylo řečeno – a navíc snad žádný ze superhrdinů není tak málo queer jako on… Batman je prostě starý a nová generace si zasluhuje svoje pojetí. Do rovnice proto zasadíme nejen Gotham, ale také nějaké gay lidi, a musí to být pro mladé – tedy young adult. Za rovnítkem musí vypadnout jméno Mariko Tamakiové, kterou Češi znají nejen z celosvětově oceňovaného komiksu Jedno obyčejný léto a opěvovaného Laura Deanová mě zase nechala (česky obojí vydala Paseka).

Sociální, a přesto superhrdinský

Je jasné, že superhrdinský komiks v jejím podání moc superhrdinský nebude, zato v něm půjde o lidská práva a boj proti sociální nerovnosti. Zejména to druhé můžeme nahlížet jako odkaz ke kořenům samotného komiksového média v USA – tehdy, na samém počátku ve 30. letech, ale třeba i v 80. letech 20. století šlo o zábavu pro chudé chlapce, kteří viděli v superhrdinech vzor. Jenže také to je v aktuální novince vydavatelství Crew Harley Quinn: Utržená ze řetězů pochopitelně jinak. Harleen Quinzelová jede bydlet do Gothamu k babičce – jenže to ještě neví, že její příbuzná je po smrti. Matka zatím vydělává na zaoceánském parníku a Harleen se ocitá ve světě transvestitů. Jejich nepsaný šéf Mamá si ji vezme k sobě a Harleen se vydává na novou střední školu.

V krátké době tak máme v rukou další středoškolský příběh z pera Mariko Tamakiové, ovšem v kulisách určených budoucím milovníkům superhrdinů (a určitě je to o dost snesitelnější než Laura Deanová). Harleen má za sebou pestrou minulost: její matka se protloukala životem, jak to šlo, a své dceři vštěpovala víru, že obyvatelé světa se dělí na anděly a ďábly. Autorka komiksu navíc dodává, že každý má nárok na svou pohádku – a to i v okamžiku, kdy se mu odporná developerská korporace rozhodne zbořit střechu nad hlavou.

Andělé a démoni – skoro jako od Browna

Nastavený rámec by byl o dost přijatelnější, kdyby nebyl tak repetitivní. Z komiksu není jasné, zda autorka nevěří čtenářově inteligenci, nebo se jen zacyklila, ale za chvíli už je narážek na to, jak by vše probíhalo v pohádce, prostě moc. Když započteme, že se nutně musí objevit ještě Joker, minimálně se mihnout Batman a druhou hlavní ženskou hrdinkou je budoucí Poison Ivy – aktivistická Afroameričanka, aby bylo učiněno politické korektnosti zadost –, máme tu komiks plný zajíců, které je potřeba pochytat.

To se sice úplně nedaří, ale zároveň se Tamakiové musí přiznat, že jistou poetiku její dílko s příznačným souslovím "utržená ze řetězů" má. Harley je sice trhlá jako fialička, ale srdíčko má na správném místě a autorka tomu věnuje patřičnou pozornost. Stejně tak je dobré říci, že v okamžicích, kdy nedostačuje scénář, hrdinně zaskakuje kresba Stevea Pugha. Líbivá, ale přesto s obrovskou energií zohledňující cílovou skupinu, precizní a uhrančivá. Už kvůli ní tenhle komiks stojí za pozornost. A pak taky proto, že se jedná o další krok ve vývoji celého superhrdinského žánru. Jen budoucnost ukáže, jestli je to slepá ulička, nebo cesta do veselé duhové budoucnosti.