Prezentace Česka v italském Miláně.

Prezentace Česka v italském Miláně. Zdroj: CzechTourism

Prezentace Česka v italském Miláně.
Prezentace Česka v italském Miláně.
Prezentace Česka v italském Miláně.
Prezentace Česka v italském Miláně.
Prezentace Česka v italském Miláně.
10
Fotogalerie

Neobvyklé Česko v italském Miláně: Obří mural art s kněžnou Libuší, svatým Václavem i Krtečkem

Přes pět pater vysoká kněžna Libuše v secesním stylu inspirovaném Alfonsem Muchou pózuje před budovou Národního muzea a ikonickou sochou svatého Václava na koni na pražském Václavském náměstí. U toho si rozverná rodinka dělá selfie a asistují jim kluci na skateboardu a kole. Tuto zvláštní kombinaci nabízí obrovský mural art na ulici Emilio Morosini v italském Miláně. Streetartová malba od římských umělců Sala a Diamonda má velkou odezvu u místních obyvatel.

Nápad na velkoplošnou malbu v Miláně, která by byla trvalou připomínkou a reklamou České republiky v Itálii, vznikl v době koronavirových omezení, protože výstavy byly buď omezené nebo se nemohly uskutečnit. Realizaci pak provedli streetartoví umělci Solo (vlastním jménem Flavio Carbonaro) a Diamond (Stefano Biagiotti), trvala měsíc, stála necelý milion korun a hotovo bylo v druhé polovině letošního července.

„Během pandemie jsme hledali neotřelé formy prezentace a výsledkem je náš první pokus o destinační marketing. Použili jsme street art, protože na italském trhu roste v posledních letech zájem o tento druh umění,“ říká Luboš Rosenberg, ředitel zastoupení agentury CzechTourism v Itálii, která za nápadem stojí.

Na streetartovou malbu pak upozorňovaly obyvatele i návštěvníky Milána velkoplošné samolepky, dvě tramvaje v barvách této realizace a také venkovní výstava na plotě českého generálního konzulátu v Miláně.

„Město bylo velmi tvrdě zasaženo koronavirem, byly zde restrikce a proto měly a pořád mají venkovní výstavy velký ohlas,“ vysvětluje pro Reflex.cz Jiří Kuděla, generální konzul České republiky v Miláně, výstavu na plotě našeho úřadu.

Do konce září běží také soutěž „Dej jméno novému muralu“ s možností výhry víkendového pobytu pro dva lidi v Praze.

Neobvyklá prezentace Česka byla zvolena i proto, že pomocí mural artu se v posledních letech daří „oživovat“ šedivé plochy také v Milánu, především na periferii, například v místní čtvrti Ortica. Ovšem ulice Morosini, kde je malba s českými motivy, se nachází nedaleko centra severoitalského velkoměsta.