Dirigent Carl Davis

Dirigent Carl Davis Zdroj: Prague Proms

Z otevíracího koncertu v novém pražském The Loop Jazz Clubu
Z otevíracího koncertu v novém pražském The Loop Jazz Clubu
Z otevíracího koncertu v novém pražském The Loop Jazz Clubu
Z otevíracího koncertu v novém pražském The Loop Jazz Clubu
Z otevíracího koncertu v novém pražském The Loop Jazz Clubu
10
Fotogalerie

Vrcholem letošního festivalu Prague Proms bude filmová hudba na koncertu Hollywood Night

Jedním z vrcholů českého hudebního léta bývá už tradičně koncert Hollywood Night na festivalu Prague Proms. Připravuje ho Český národní symfonický orchestr, který patří v případě filmové hudby dlouhodobě k nejvyhledávanějším tělesům na světě. Letošní přehlídka hudby z téměř dvaceti filmových trháků bude 15. července v pražském Obecním domě náhradou za loňský zrušený koncert. ČNSO povede slavný americký dirigent Carl Davis a představí se i sólový hráč na akordeon Vojtech Szabó, který patří k evropské interpretační špičce. A jakou filmovou hudbu diváci uslyší?

„Hudba k filmům a televizním seriálům patří společně s klasikou a jazzem k základům našeho repertoáru. Nejenom, že ji hrajeme na koncertech, ale také jí natáčíme. Dlouholetá byla například naše úzká spolupráce s legendárním skladatelem Ennio Morriconem, který složil hudbu k více než 500 filmů a seriálům a který loni v červenci zemřel. Máme za sebou už více než třicet koncertů s filmovou hudbou a dohromady jsme u toho představili bezmála šest set titulů. Koncerty Hollywood Night patří v případě ČNSO k nejnavštěvovanějším a nejoblíbenějším,“ říká trumpetista a ředitel Českého národního symfonického orchestru Jan Hasenöhrl.

Letošní Hollywood Night bude rozdělena na čtyři tematické části, které jsou označeny jako nostalgie, western, monumenty a humor.

Diváci uslyší hudbu z filmů Amarcord (1973), Amélie z Montmartru (2001), Butch Cassidy a Sundance Kid (1969), Hodný, zlý a ošklivý (1966), Poklad na Stříbrném jezeře (1962), V pravé poledne (1952), Sedm statečných (1960), Star Trek (1979), Tanec s vlky (1990), Gladiátor (2000), Růžový panter (2006), Piti Piti Pa (1970), Simpsonovi (1989), Piráti z Karibiku: Prokletí Černé perly (2003) a dalších známých děl.

Americký skladatel Carl Davis, který bude ČNSO při Hollywood Night dirigovat, napsal sám hudbu k desítkám filmů a k více než stovce televizních inscenací. V 90. letech také spolupracoval s legendárním členem kapely The Beatles Paulem McCartneym. Sólista na elektrický akordeon Vojtech Szabó se pak věnuje převážně jazzové, francouzské a argentinské hudbě a jeho styl experti označují za „velmi progresivní“. Teď si vyzkouší i filmovou hudbu.

Loňský původní koncert Hollywood Night na festivalu Prague Proms byl kvůli koronavirovým restrikcím přesunutý ze 14. července 2020 a pak z 20. prosince minulého roku na letošního 15. července, ale vstupenky, které už měli zakoupené návštěvníci loni, zůstávají v platnosti.

Kvůli omezením a uzavření sálů byla loni jiná verze Hollywood Night nahrána ve studiu a její záznam můžete vidět zdarma na online koncertní síni www.netconcert.cz nebo jej najdete na konci článku. Tehdy světoznámé filmové melodie v podání Českého národního symfonického orchestru zazněly pod taktovkou Kryštofa Marka a sólistkou byla Jitka Čvančarová. Na Netconcert.cz je k poslechu a shlédnutí téměř 50 koncertů vážné i filmové hudby a jazzových představení.