Český národní symfonický orchestr může po restrikcích zase hrát na velkém koncertě pro diváky.

Český národní symfonický orchestr může po restrikcích zase hrát na velkém koncertě pro diváky. Zdroj: čnso

Český národní symfonický orchestr se vrací: Festival Prague Proms zahájí s hudbou z filmových trháků

Vládní restrikce spojené s koronavirovou pandemií nesmírně tvrdě zasáhly i kulturní dění. Po dlouhé době se ale milovníci hudby opět mohou těšit na koncerty, na které už mohou za určitých podmínek přijít i diváci. Český národní symfonický orchestr (ČNSO) v pátek 11. června odstartuje v pražském Obecním domě festival Prague Proms koncertem The Best of John Williams, na kterém zazní hudba z velkých hollywoodských trháků jako jsou Čelisti, Harry Potter a Kámen mudrců, E.T.-Mimozemšťan či Jurský park.

„Filmová hudba představuje společně s klasikou a jazzem signifikantní rys našeho orchestru a tím je střídání žánrů. Proto jsme si na úvod festivalu Prague Proms vybrali hudbu známého amerického skladatele Johna Williamse, který napsal hudbu k mnoha skvělým a populárním filmům. A hlavně jsme rádi, že opět budeme moci vystoupit před diváky, protože to nám nejvíce v době restrikcí chybělo,“ říká trumpetista a ředitel Českého národního symfonického orchestru Jan Hasenöhrl.

Navíc koncert The Best of John Williams střílí na diváku skutečně ostrou hudebně-filmovou municí. Na programu jsou skladby z děl Hvězdné války, Terminál, Čelisti, Šumař na střeše, Harry Potter a Kámen mudrců, Indiana Jones a Dobyvatelé ztracené archy, Narozen 4. července, E. T.- Mimozemšťan, Schindlerův seznam a Jurský park. Orchestr povede jeho americký šéfdirigent Steven Mercurio.

Americký skladatel John Towner Williams, jehož hudba zazní, se narodil v roce 1932. Složil hudbu k více než stovce filmů, má 25 cen Grammy a byl více než padesátkrát nominován na Oscara a pětkrát ho i získal (kromě jiného za Čelisti, E.T.-Mimozemšťana nebo Schindlerův seznam). Dlouhodobě spolupracoval s proslulým režisérem Stevenem Spielbergem a vytvořil i hudební motiv pro letní olympijské hry v Los Angeles v roce 1984.

Samotný ČNSO patří podle expertů v případě filmové hudby k nejvyhledávanějším tělesům na světě. Natáčel například často s Ennio Morriconim, slavným autorem hudby k více než 400 filmům a seriálům a orchestr dělal i hudbu k filmu Quentina Tarantina Osm hrozných, za nějž dostal Morricone v roce 2016 Oscara. Konec formuláře

Český ná­rod­ní sym­fo­nic­ký or­chestr se dá pak ozna­čit také za „spe­ci­a­lis­tu“ na hudbu Johna Wil­li­am­se. Absolvoval kromě jiného už de­sít­ky fil­mo­vých před­sta­ve­ní s živou sym­fo­nic­kou hud­bou v rámci pro­jek­tu Sym­pho­nic Ci­ne­ma usku­teč­ně­ných po celé Ev­ro­pě. Například dva­krát u toho vyprodal při projekci filmu Jur­ský park slavnou Royal Al­bert Hall v Londýně. Čeští i zahraniční po­slu­cha­či se pak pravidelně s filmovou hudbou potkávají i na koncertech ČNSO, které se jmenují Holly­wo­od Night. Další podobný koncert se uskuteční v pražském Obecním domě 15. července.

V době koronavirových restrikcí vytvořil loni ČNSO i online hudební síň NetConcert, na které je dnes zdarma k poslechu téměř 50 koncertů.

Koncert The Best of John Williams: Filmová hudba v provedení Českého národního symfonického orchestru; diriguje Steven Mercurio; Sme­ta­no­va síň Obec­ní­ho domu Praha v 19:00 hodin.

Video placeholde
Prague Proms 2016 - 2. Hollywood night • Jan Jedlička, Blesk.cz