Obálka knihy

Obálka knihy Zdroj: Archiv nakladatelství Academia

Nadpřirozeno a okultismus nepřestávají magicky přitahovat. Nota bene když jsou spojeny s nacismem

Je skoro k neuvěření, že šestasedmdesát let po porážce nacistického Německa vše, co je s ním spojené, ať už jde o zbraně, osobnosti, symboliku, či chod událostí, nepřestává přitahovat pozornost relativně širokého okruhu lidí, a to různých věkových kategorií. Jako by hnědý mor přežil nespornou porážku na bojištích druhé světové války, vstal jak bájný Fénix z popela a nepřestává fascinovat.

Pražské Nakladatelství Academia tentokrát nevsadilo na tanková, stíhací nebo ponorková esa, nýbrž právě zpřístupnilo čtenářům v překladu Moniky Kittové obsáhlé, bezmála šestisetstránkové dílo HITLEROVA MONSTRA profesora na Stetsonské univerzitě Erika Kurlandera, jehož podtitulek Třetí říše a nadpřirozeno vypovídá o obsahu knihy. Že říšského kancléře Adolfa Hitlera a řadu nacistických pohlavárů okultismus, nadpřirozeno, paranormální jevy, jak je známe z oblíbeného seriálu Akta X, magie, ztracená Agharta – to vše okořeněno bohatou árijskou mytologií – přímo fascinovaly, je dostatečně známo.

Nešlo jen o Himmlerovu obsesi

Přesto existují snahy bagatelizovat tuto obsesi poukazem na to, že se přece jednalo pouze o osobní vášeň říšského vůdce SS, ministra vnitra a šéfa gestapa Heinricha Himmlera.

Ten mimochodem, jak odborná publikace připomíná, mezi roky 1935 a 1944 ustavil Jednotku pro speciální úkoly v souvislosti s čarodějnicemi“ (Hexen-Sonderauftrages), jež "sbírala, vykupovala a/nebo kradla archivní materiály po celé střední Evropě. Čtrnáct členů čarodějnické divize, která pracovala v rámci Heydrichovy SD, shromáždilo téměř 30 000 dokumentů z různých místních a regionálních archivů, od Porýní po Čechy. Zanechali po sobě ohromný lístkový katalog a knihovnu dokumentující stovky zpráv o čarodějnictví a okultismu."

Zázračné zbraně a spol.

Leckomu to může připadat absurdní, nicméně je nepopiratelný fakt, že k vytvoření a přetvoření cílů i východisek německé společnosti, politiky, ale rovněž náboženství a vědy nacistický režim astrologii, paranormální jevy, představy o zázračných zbraních apod. nejen obdivoval, nýbrž i využíval. Zvláště pojem zázračné zbraně, v tomto případě bezpilotní letounové střely V-1 a balistické rakety V-2, které zle pustošily Londýn, německá propaganda v době, kdy se od ní válečná štěstěna nezadržitelně odvracela, k povzbuzení ozbrojených sil i civilistů stále více deptaných ničivým bombardováním ve dne i v noci používala.

Nacisté sice, pravda, usilovali o potlačení okultismu ve společnosti, k čemuž měly přispět nejrůznější zákazy, v nichž si diktatury libují (koneckonců, během posledních čtrnácti měsíců zažily rovněž demokratické státy v souvislosti s pandemií covid-19 takové množství zákazů, že bychom k nim kromě válečného stavu stěží našli paralelu), na druhou stranu z něj však sami čerpali.

Na závěr připomeňme postavu nejslavnějšího archeologa světa a dobrodruha jménem Indiana Jones, jehož eskapády přenesl na filmové plátno oscarový režisér Steven Spielberg. Hned ve dvou dílech – v prvním, Dobyvatelé ztracené archy, a třetím, Poslední křížová výprava – se sympaťák v podání Harrisona Forda s nacisty při honbě za archou úmluvy a Svatým grálem střetne.