Obálka komiksu Showman Killer

Obálka komiksu Showman Killer Zdroj: Archiv nakladatelství Crew

Ukázka z komiksu Showman Killer
Trochu metabaron, hodně psychopat – Showman Killer, nový antihrdina jodoversa!
Nájemný zabiják bez srdce, bez emocí, schopný zlikvidovat kohokoliv, pokud mu za to dobře zaplatíte.
Miluje pouze peníze, není věrný nikomu…
Showman Killer se ocitá ve víru galaktického dění, kdy musí ochraňovat malé dítě a celý vesmír
8
Fotogalerie

Zabijte otce a ovládněte vesmír! Nový Jodo představuje dalšího zmrzačeného antihrdinu

Když vydá nový komiks Alejandro Jodorowsky, je to, jako když vydá nový román Stephen King. Jasně že si všichni jen potvrdí, že už to není, co to bývalo – jenže si taky potvrdí, jak ten chlap ovládá svoje řemeslo. Takže pokud patříte mezi Jodovy fanoušky, můžete se radovat. Showman Killer si jde pro vás.

Kdo z žijících autorů má vesmír, který by byl pojmenovaný po něm? To se nepovedlo ani Georgi Lucasovi, ale Jodoversum tu prostě je a je stejně velkolepé jako svět Hvězdných válek – jen možná krutější, archetypálnější a vlastně i velkolepější. Vždyť zatímco Impérium staví jednu Hvězdu smrti za druhou, tak v tomhle právě vydaném komiksu se ohavná suprahierofantka snaží postavit kupoli, do níž by se vešly celé sluneční soustavy.

Za peníze kdekoli v galaxii dům

Zabránit jí v téhle šílenosti, která by vedla k ovládnutí všech živých tvorů galaxie, může jen antihrdina Showman Killer (anglicky se jmenuje i ve francouzském originále, takže s tím překladatel Richard Podaný nic nenadělá). Jedná se o dalšího ze zmrzačených antihrdinů, jimiž Alejandro Jodorowsky plní své příběhy. Konkrétně tenhle se narodil ženě ve vegetativním stavu a hned po narození byl zbaven emočních center. Následoval výcvik na superzabijáka se superschopnostmi (zejména metamorfními), které aktivuje výkřikem slova Shooooow. Lásku cítí pouze ke zlatu.

Dál už asi není potřeba nic vysvětlovat, protože bude následovat příběh, v němž je potřeba spojit se s kněžkami ženského principu a zachránit dítě, jež by mělo spasit celou galaxii. Oproti přeslavné Kastě metabaronů je Showman Killer velice zeštíhlený, a to na pouhá tři francouzská alba, čili asi na 160 stránek. Bohužel to vede ke zjištění, že jsou-li metabaroni místy příliš upovídaní, tak Showman Killer trpí jistou schematičností. Ani tak ovšem nechybí žádný z Jodorowského oblíbených motivů – zejména církev je tentokrát obzvláště vypečená a snaží se celý vesmír zbavit života.

Tak trochu jako vetřelci

Vzhledem k menšímu rozsahu si přijdou na svoje zejména milovníci akce, protože té zde najdete skutečnou hojnost. V podání výtvarníka Nicolase Fructuse (jehož kresbu lze popsat jako fúzi českého výtvarníka Karla Jerieho s Hansem Rudolfem Gigerem, tvůrcem vetřelců) jde o zajímavý zážitek. Fructus není tak hyperrealistický jako třeba výtvarník metabaronů Juan Giménez, ale k Jodovesmíru se jeho stylizace krásně hodí.

Další svazek edice Mistrovská díla evropského komiksu nakladatelství Crew je tedy na světě, a i když jde tentokrát spíš o dílo Mistra evropského komiksu než o dílo mistrovské, budete mít o zábavu nejen s paleokurvami postaráno. Showman Killer vycházel ve Francii zhruba před deseti lety a rozhodně patří mezi ty lepší Jodorowského pozdní komiksy. A hlavně: pokud ho milujete, není co řešit. Jodorowsky je jen jeden a jiný už nebude. A je to tak podle všeho dobře.