Obálka Potápěče

Obálka Potápěče Zdroj: Archiv nakladatelství Paseka

Potápěč Jack je zvyklý na práci pod tlakem, sváří podmořské konstrukce a užívá si přitom samotu pod hladinou
Podobně jako v sáze Essex County vypráví Jeff Lemire osudový příběh o otcích a synech, o paměti a realitě
S tlakem nadcházejícího rodičovství se Jack tak dobře vypořádat neumí
Když se Jackovi při jednom z ponorů zjeví nadpřirozený úkaz související s jeho otcem, začíná se mu vybavovat traumatické dětství a minulost čím dál víc splývá s přítomností
Dokáže se Jack vrátit ke své rodině, nebo se utopí v oceánu vzpomínek?
5
Fotogalerie

Komiksová balada o potápěči, který hledá na dně sám sebe. Jako by z Erbenovy Kytice vypadla!

Jeff Lemire patří k nejvýraznějším komiksovým tvůrcům severní Ameriky současnosti. Paseka právě vydala jeho komiks Potápěč, který pokračuje v lince autorových předchozích vydaných prací Essex County a Rváč. Opět se ocitáme na kanadském venkově, opět je tu nevlídno a hlavní hrdina musí vyřešit svůj vztah k rodičům. A tentokrát i se špetkou tajemna.

Podmořský svářeč a potápěč Jack Joseph to vlastně nemá špatné. Pracuje na plošině nedaleko přístavu svého rodného města a stará se o nutné opravy pod hladinou. K tomu s manželkou za měsíc čekají dítě. Jen ho pořád něco žere.

Při jednom ponoru se mu přihodí cosi podivného – zahlédne na dně řetízkové hodinky a směs v jeho kyslíkové bombě se ukáže být vadná. Jack jen tak tak přežije, ale od toho zážitku je jako vyměněný. Je škoda, že Jeff Lemire nezná Erbenova Vodníka, jeho hlavní hrdina totiž připomíná nebohou dceru, která by neměla chodit na jezero, i když ji cos nutí. Navíc se blíží Halloween, během nějž před čtvrtstoletím zahynul Jackův otec, taktéž potápěč. Náladou jako by komiks z Kytice vypadl (tedy pokud by byla Kytice zasazena do Kanady a 21. století).

Nechoď, Jacku, na jezero... Vlastně k moři

U Lemira jako u Erbena – Jack k vodě nakonec vyrazí (manželka nadšená není), protože ví, že musí najít ty proklaté hodinky, které, jak se později ukáže, jsou pro příběh i Jackovy vzpomínky naprosto kruciální. Jakmile se jich pod hladinou dotkne, stane se klasické hororové „něco“. Když se Jack vynoří, je plošina v troskách, ani na ní ani v městečku nikdo není. Jack je úplně sám.

Tento motiv patří k Lemireovým oblíbeným. Potápěč (vydala jej právě teď Paseka v překladu Martiny Knápkové) je z roku 2012, takže v něm se u něj asi objevil poprvé, ale naplno prvek městečka odříznutého od zbytku světa použil o čtyři roky později v komiksové řadě Černá palice, kde jsou na podobně izolovaném a zvláštním místě uvězněni superhrdinové.

Komorní hledání ztraceného otce

Ale zpět k Potápěči. Jde o příběh ještě melancholičtější než Essex County; je také komornější, soustředěnější na jedinou, ale zato vrstevnatou dějovou linii. Stejně jako se Jack noří hlouběji a hlouběji pod hladinu, daří se Lemireovi svého hrdinu přivádět hlouběji k jeho vzpomínkám a dětským traumatům.

Jackův otec se potápěl, aby našel staré poklady ukryté na dně moře. Romantické zaměstnání, díky kterému malý kluk snadno přehlédne otcovy problémy s alkoholem. A teď se Jack ocitl v jakémsi polosvětě, kde by klidně mohl na otce – údajně utopeného při ponoru za silné bouře – narazit a vše si vyjasnit. Je jasné, že tak snadno to neproběhne, ale atmosféra houstne a Jack by měl dostat šanci potkat se s vlastní minulostí a konečně v ní přestat žít.

Jeff Lemire je všestranný komiksový talent. Médium ovládá bravurně, využívá možností komiksového způsobu vyprávění na maximum, ale nejde o předvádění. Vše působí přirozeně, místy až skromně. Černobílá kresba jen umocňuje vyprávění niterného příběhu, který však není určen pouze introvertům. V kontrastu ke komornímu vyznění jsou zde velké emoce často komplikované lásky otce a syna, která více než často leží někde hluboko, hluboko v temnotě na dně mořském.