Očekávaná premiéra režisérského sestřihu Ligy spravedlnosti Zacka Snydera míří na HBO GO

Očekávaná premiéra režisérského sestřihu Ligy spravedlnosti Zacka Snydera míří na HBO GO Zdroj: HBO

Očekávaná premiéra režisérského sestřihu Ligy spravedlnosti Zacka Snydera míří na HBO GO
Očekávaná premiéra režisérského sestřihu Ligy spravedlnosti Zacka Snydera míří na HBO GO
Očekávaná premiéra režisérského sestřihu Ligy spravedlnosti Zacka Snydera míří na HBO GO
4
Fotogalerie

Právě teď! 10 věcí, které musíte vědět o celosvětové premiéře blockbusteru Liga spravedlnosti Zacka Snydera

Čtvrtek 18. března 2021 je pro fanoušky filmů Zacka Snydera den D. Přichází takzvaný „Snyder Cut“, Snyderova verze. Dosud neviděný, a už teď kultovní režisérský sestřih superhrdinského snímku. Zrodil se i přes nepřízeň osudu. LIGA SPRAVEDLNOSTI ZACKA SNYDERA o partě superhrdinů má premiéru celosvětově, ve stejnou dobu na HBO MAX, včetně HBO GO v České republice. Zde je deset věcí, které je dobré vědět, než opusu magnum režiséra Zacka Snydera věnujete čtyři hodiny a dvě minuty života.  

1. Je to režisérský sestřih, který si vyžádali sami diváci. „Pusťte verzi Zacka Snydera“, volali. Bombardovali účty studia Warner Bros. na sociálních sítích. Nechali nad návštěvníky sandiegského Comic Conu proletět letadlo s transparentem s hashtagem #ReleaseTheSnyderCut. V New Yorku na Times Square si koupili reklamu na billboardech. 

2. Petic na podporu Snyderova sestřihu se účastnili i členové štábu a herci. Za všechny Ben Affleck, který tu hraje Batmana.  

3. Původní Liga spravedlnosti z roku 2017, natočená na motivy komiksů z vydavatelství DC Comics o stejnojmenném superhrdinském týmu, má 120 minut; Zack Snyder z projektu odstoupil v květnu 2017 v průběhu postprodukce, po smrti své nezletilé dcery. Režii pak převzal Joss Whedon, který stojí mimo jiné za dvěma úspěšnými Avengers z dílny konkurenčního komiksového studia Marvel.  

4. Verze, kterou uvidíte od 18. března 2021 na HBO, má 242 minut a bylo jasné, že do kin kvůli své délce nemůže. Sám Snyder o ní řekl, že ji můžeme sledovat, jak chceme, najednou i s přestávkami.  "Je to freestyle," vysvětlil. 

5. Snímek je rozdělen na šest zhruba půlhodinových kapitol (1. Don't Count On It, Batman, 2. Age of Heroes, 3. Beloved Mother, Beloved Son, 4. Change Machine. 5. All The King's Horses, 6. Something Darker) a epilog; přestávku doporučuji udělat po 3. kapitole. „Ale jo, aspoň jednou byste měli zastavit, abyste mohli na záchod, něco si sníst, udělat, co potřebujete, navečeřet se,“ řekl při rozhovoru pro tištěný Reflex režisér Snyder.

6. Přibyla jedna nová scéna, kterou loni na podzim, uprostřed druhé vlny koronavirových opatření, natočili Ben Affleck jako Batman a Gal Gadotová jako Wonder Woman. „Bylo to komplikované, ale dali jsme to,“ říká producentka Deborah Snyderová s tím, že její muž režíroval z bezpečnostních důvodů i na Zoomu. Původně měla stát nová verze 20 až 30 milionů dolarů; nakonec vyšla na 70.  

7. Sestřih Snyder Cut má novou, originální hudbu Toma Holkenborga. Tento nizozemský instrumentalista, známý pod uměleckým jménem Junkie XL, se s odůvodněním, že od doby původní Ligy spravedlnosti „uteklo hodně vody“ rozhodl nenastavovat svoji hudbu z původní verze, ale rovnou složit novou.  

8. Film, ve kterém Batman (Ben Affleck), Wonder Woman (Gal Gadotová), Aquaman (Jason Momoa), Cyborg (Ray Fisher) a Flash (Ezra Miller) doufají, že na záchranu planety před zloduchy (Steppenwolf, DeSaad a Darkseid) a jejich strašlivými úmysly ještě není příliš pozdě, produkovali Charles Roven a Deborah Snyderová, spolu například s režisérem Christopherem Nolanem či Benem Affleckem.

9. Komiksový příběh je hlubší a propracovanější, než byl v původní filmové verzi. Každá z postav svádí nejen bitvu o záchranu světa ale i vcelku srozumitelný boj s vlastními démony a minulostí.  

10. Nejoblíbenějším superhrdinou Zacka Snydera je v jeho autorském sestřihu Cyborg (hraje ho Ray Fisher), napůl člověk a napůl stroj („V téhle verzi je jeho příběh velmi dojemný, bolestný a pozemský,“ říká). Deborah Snyderová má zas ráda Wonder Woman.

Rozhovor Veroniky Bednářové s americkým režisérem Zackem Snyderem (300: Bitva u Thermopyl, Muž z oceli, Batman vs. Superman: Úsvit spravedlnosti) si přečtete v Reflexu č. 12, který vychází ve čtvrtek 25. března.