Obálka komiksu Silver Surfer: Podobenství

Obálka komiksu Silver Surfer: Podobenství Zdroj: Archiv nakladatelství Crew

Komiks obsahuje sešity série Silver Surfer: Parable #1-2 (prosinec 1988 - leden 1989)
Ale pak se na Zem vrací Galactus; ne aby ji pohltil, ale aby byl uctíván.
Aby zachránil svět před falešným bohem, musí se Surfer znovu chopit svého prkna – protože při boji za pravdu je důležitý každý člověk.
Silver Surfer: Podobenství
Silver Surfer se už nevznáší vesmírem, byl sražen k zemi lidskou záludností a slabostí a nyní žije jako tulák.
7
Fotogalerie

Velikáni Moebius, Stan Lee a Silver Surfer navždy spolu

Tahle tři jména se na jedné komiksové obálce vyskytla pouze jedinkrát. Šlo o unikátní konstelaci, ve které nejúspěšnější komiksový autor Ameriky potkává jednoho z nejlepších komiksových tvůrců Evropy. A bylo by jedno, jak spolupráce dopadne, hlavně že k ní došlo. Crew vydává legendární dílo Silver Surfer: Podobenství.

Celá situace je vlastně dojemná. V roce 1988 se v Kalifornii na komiksové akci sešli na oběd Stan Lee (1922­–2018) a Jean Giraud alias Moebius (1938–2012). Jeden druhého z pochopitelných důvodů obdivovali, protože v té době patřili ve svém oboru mezi živoucí titány v nejlepších letech. Zajisté, šlo o časy, kdy po sobě francouzský a americký komiks jen tak z dálky pokukovaly, ale ti nejlepší o sobě rozhodně věděli. A to pokušení udělat něco společně…

Pojďte, pane, budeme si hrát

Když se Moebius nechal slyšet, že má nejradši Silver Surfera, Lee v duchu jásal. Moebiova kresba žádnému ze všech marvelovských hrdinů nemůže sednout lépe. Teď už stačí jen vymyslet příběh a může se začít. V tomto okamžiku to začíná být ze vzpomínek uveřejněných v knize nejzábavnější. Stan Lee se totiž zkouší na chvíli stát zádumčivým francouzským scenáristou a Moebius sám sebe naopak poměrně násilně „překresluje“ do podoby amerického komiksového kreslíře.

Ani jeden se necítí pohodlně. Moebius si přímo stěžuje, že pro něj šlo o jednu z nejtěžších zakázek, a žehrá na to, jak se práce v USA  zásadně liší od Evropy. Jim Lee je lepší marketér (ostatně jako vždy) a popisuje, jak příběh stvořil po dnech sebezpytu pro lidi, kteří mu posílali dopisy plné Silver Surfera… Takže napsal příběh o slepé víře a náboženství, jenž skutečně obstojí i v roce 2020, ale rozhodně nepatří k typickým příběhům Stana Leeho.

Stříbrný surfař konečně v Česku

Český čtenář se může radovat, že v samostatném komiksu vychází Silver Surfer (buďme upřímní, dva jeho samostatné komiksy jste si mohli pořídit v rámci komiksových kompletů v trafikách), který na rozdíl od Spider-Mana či Thora nikdy nepatřil mezi nejpopulárnější postavy Marvelu. Poprvé se objevil v roce 1966 a z mnoha důvodů byl pokaždé vyvržencem. Jinak tomu není ani tentokrát, v okamžiku, kdy se na Zemi objeví jeho bývalý pán – Galactus.

Takřka všemocný gigantický požírač planet přistane v USA, a protože Surferovi slíbil, že nikdy nepřivodí zkázu Zemi, rozhodne se k jejímu zničení dohnat samotné lidstvo. Premisa je jednoduchá – stačí rozložit mravní systém a pasovat se do role boha, který dovoluje vše. A pak už jen sledovat, jak se lidstvo projeví ve své pravé podstatě. Jenže právě tomu Silver Surfer přihlížet nehodlá a dějový oblouk je na světě.

Vidím komiks veliký!

Výsledek působí ještě velkolepěji, protože nakladatelství Crew vydalo Moebiův výlet do marvelovského univerza v opravdu velkém formátu (235x330 mm). Vzhledem k tomu, že jde ve skutečnosti o pouhé dva americké komiksové sešity, můžete se těšit na celou řadu bonusů včetně Moebiových vyobrazení dalších klasických hrdinů Marvelu.

Pokud se cítíte být skutečnými fanoušky do komiksů (a Podobenství už dávno nevlastníte v originále), je tenhle jedinečný komiks naprostou povinností do sbírky. Jistě, určitě jste četli lepší příběhy. A ano, Moebius nakreslil onačejší věci. Ale tohle je okamžik, kdy se potkaly dvě legendy. A to v tomto případě skutečně bohatě stačí.