Video placeholde
Keanu Reeves ve hře Cyberpunk 2077
Cyberpunk 2077
Cyberpunk 2077
Cyberpunk 2077
Cyberpunk 2077
23
Fotogalerie

Jak se naladit na Cyberpunk 2077? Do uší Kraftwerk a v televizi Blade Runner

Dlouho očekáváná hra vyjde 10. prosince, odpočet hodin si lze zpříjemnit některými počiny ve stejném duchu. Kyberpunk není novinkou vzniklou na základě počítačové hry. Žánr má silné kořeny, v jeho duchu tvoří například německá kapela Kraftwerk. Do zlatého filmového fondu neodmyslitelně patří kyberpunkový snímek Blade Runner.

Největší pole působnosti má tento subžánr sci-fi v kinematografii. Začátkem 80. let začaly vznikat první snímky, které se nechaly inspirovat kombinací lidského žití a vyspělé technologie. Část z nich ale vycházela z knih, jako zlomový můžeme označit román Phillipa Dicka Sní androidi o elektrických ovečkách? Tohoto díla se později ujal Ridley Scott. Také v tuzemsku je kyberpunk oblíbený, za zmínku stojí spisovatelé Jiří Walker Procházka či Petr Heteša.

Arnoldův úspěch

Fanoušky pro nový žánr přitáhl dnes už kultovní Blade Runner, adaptace Dickova románu je shodou okolností zasazena do dystopické budoucnosti, konkrétně do roku 2019. Film s Harrisonem Fordem patří mezi filmovou klasiku. O zhruba 40 let později vzniklo jakési pokračování s lakonickým názvem Blade Runner 2049. Oba filmy mají vysoké hodnocení.

Video placeholde
Český trailer na film Blade Runner 2049 • Falcon/Total Film

Nelze opomenout ani další snímky. Do škatulky kyberpunk můžeme zařadit také film Terminátor, který má na svědomí James Cameron. Hlavní roli ztvárnil Arnold Schwarzenegger, ten měl jako terminátor zabít matku jednoho z lidských vůdců proti strojům. Původně low-budgetový snímek se stal trhákem a zajistil Schwarzeneggrovi i Cameronovi první větší úspěch.

V 80. letech si popularitu zajistil také RoboCop. Film se odehrává ve futuristickém Detroitu, ten má být přestaven na Delta City. Tomu ale brání velká kriminalita, která má být zkrocena díky technologii. Jeden z postřelených policistů se stane RoboCopem. Kyborg má potlačovat veškeré násilí a zločiny ve městě.

Keanu a kyberpunk vol. 2

Nesmíme opomenout ani filmovou trilogii Matrix, která nese prvky kyberpunku. Ostatně herec Keanu Reeves se sám objeví ve hře Cyberpunk 2077 a ne náhodou se objevil i na veletrhu E3. I díky jeho vystoupení si samotný projekt zajistil velkou popularitu ještě před vydáním. Reeves je vnímán jako jeden z nejpřátelštějších herců a celá internetová komunita je mu nakloněna.

Video placeholde
Původní trailer na film Matrix • Warner Bros.

Není radno zapomínat na takové klasiky jako je Tron, Johnny Mnemonic či Ghost in the Shell. Na kyberpunkové vlně se svezl i gigant jako je Netflix. Platforma nabízí například seriál Altered Carbon, který má dvě série. I přes pozitivní ohlasy byl však projekt v březnu 2020 zastaven a dalších řad se nejspíš nedočkáme.

Japonská popularita

Zemí kyberpunku zaslíbenou je Japonsko. Velké těžiště tohoto žánru leží především v anime a manze. První záblesky můžeme datovat do roku 1985, kdy vznikl čtyřdílný Megazone 23. Animovaného zpracování se dočkal i kultovní Tron, lze jej najít pod názvem Tron:Uprising. V textové podobě tzv. mangy vyšlo několik dílů Ghost in the Shell.

Stále populární žánr zasáhl i hudební průmysl. Asi nejznámější je německá kapela Kraftwerk, která v několika albech poukazuje na závislosti na technice. Prvky kyberpunk bychom našli i v písních Davida Bowieho. Film Blade Runner nedávno připomněl hudebník Coccolino Deep, který se věnuje mixování hudby s fragmenty filmů. Jeho rukama už prošel zmiňovaný Blade Runner či Matrix, kompilace můžete najít na portálu SoundCloud.

Posledním odvětví jsou počítačové hry. Cyberpunk 2077 není prvním dílem tohoto žánru. Patrně největší popularitu získala série Deus Ex. Tu však Cyberpunk 2077 zcela jistě překoná.

Zatím ale nezbývá nic jiného než čekat, zda tvůrci opět neposunou datum vydání.

Video placeholde
Cyberpunk 2077 - 48 minut ze hry • Doupě.cz