Terralóna

Terralóna Zdroj: SDGs

Terralóna
Terralóna
Jan Saudek: Taroty
Jan Saudek: Taroty
Jan Saudek: Taroty
9
Fotogalerie

V Praze „přistane“ obří zeměkoule, která okouzlila Brno. Kde a kdy se na ni můžete podívat?

V zahradách Černínského paláce Ministerstva zahraničních věcí bude k vidění unikátní model planety Země – terralóna. Vystaví ho tu Asociace společenské odpovědnosti v rámci vyhlášení Cen SDGs, které se uskuteční ve čtvrtek 17. září 2020. Veřejnost pak bude mít možnost obří zeměkouli spatřit na vlastní oči v sobotu 19. září, kdy bude součástí výstavy „Není plán B, protože nemáme planetu B“, kde budou k vidění také fotografie světoznámého uměleckého fotografa Jana Saudka, které vytvořil ke kampani s názvem „Naše planeta“.  

Ceny SDGs již čtvrtým rokem ocení iniciativy, produkty nebo služby, jež naplňují globální cíle, a mění tak Česko i svět k lepšímu. Letošní ročník, který opět pořádá Asociace společenské odpovědnosti, přinesl několik novinek. Jednou z nich je kategorie Změna klimatu, která je vyhlášená ve spolupráci se Světovým fondem na ochranu přírody (WWF). Právě k ní vznikla doprovodná kampaň „Naše planeta“ od světoznámého umělce Jana Saudka.

Ceny budou předány na slavnostním galavečeru v zahradách u Černínského paláce na Ministerstvu zahraničních věcí ve čtvrtek 17. září 2020. „Cíle udržitelného rozvoje od OSN mají své důležité místo v české i zahraniční politice. Jsou vizí světa, o který usilujeme. Jsem rád, že Česko patří k celosvětovým lídrům při jejich naplňování. Je to velký úspěch, ale také závazek,“ odůvodňuje podporu tohoto projektu Tomáš Petříček, ministr zahraničních věcí ČR.

U příležitosti vyhlášení cen a Evropského týdne udržitelného rozvoje bude v zahradách Černínského paláce výjimečně umístěn nafukovací model planety Země – terralóna, který je fotorealistickým ztvárněním naší planety v podobě nafukovací koule o průměru 10 metrů. Terralóna je natočena o 23° tak, aby při pohledu na ní byla lépe vidět Evropa. Její model je zapůjčený se svolením Hvězdárny a planetária Brno. Model planety Země i doprovodná výstava zahrnující fotografie Jana Saudka budou exkluzivně k vidění v zahradách Černínského paláce v sobotu 19. září 2020 mezi 9:00 a 21:00, které se při této příležitosti výjimečně otevřou pro veřejnost. Vstup je pro všechny zdarma. Další informací najdete na facebookové události