Jan Saudek: Taroty

Jan Saudek: Taroty Zdroj: Jan Saudek

Chcete mít vlastní portrét od Jana Saudka? Tak hlasujte v soutěži pro projekty bojující za lepší budoucnost

Ve čtvrtek 17. září proběhne slavnostní vyhlášení Cen SDGs, které každoročně pořádá Asociace společenské odpovědnosti. Jednou z hlavních novinek letošního ročníku je zapojení široké veřejnosti do výběru vítěze v kategorii Změna klimatu. Hlasování pro pět vybraných finalistů se uskuteční v termínu od 24. srpna do 10. září 2020 na webu. Hlasující zároveň mohou soutěžit o třináct atraktivních odměn. Hrát se bude například o osobní portrét od uměleckého fotografa Jana Saudka nebo gastro zážitek s Lukášem Hejlíkem.

Nová kategorie Změna klimatu je vyhlášena ve spolupráci se Světovým fondem na ochranu přírody (WWF) a nabízí na výběr pět inovativních projektů. Jelikož je každý z nich nejen klimatu velice přínosný, ale také extrémně zajímavý, nebudou mít hlasující rozhodně jednoduché rozhodování. „Jsem nesmírně nadšená, že se nám sešly takhle skvělé projekty. Všechny jsou už samy o sobě velice zajímavé, a navíc ještě značnou mírou pomáhají v boji se změnou klimatua přispívají ke zmírnění jejích dopadů. Myslím, že do poslední minuty hlasování to bude velice vyrovnané a napínavé,“ říká Lucie Mádlová, zakladatelka a výkonná ředitelka Asociace společenské odpovědnosti, která ocenění pořádá.

Divocí koně, beton, lokální ekonomika, jedlý hmyz i eko škola

Prvním z finalistů je nezisková organizace Česká krajina a její projekt Rezervace divokých koní. Jde o první rezervaci na světě, kde společná pastva divokých koní, zubrů a praturů pomáhá krajině adaptovat se na změnu klimatu. Dalším nominovaným je společnost ERC-TECH a její beton vyráběný až ze 100% recyklovatelné stavební suti, který přináší nekonečný kruh využití materiálů a snížení objemu emisí CO2 o více jak 1 milion tun.

Neméně zajímavý je pak web Scuk.cz, jenž podporuje lokální farmáře a udržitelné nakupování bez plýtvání. Projekt je postaven na konceptu sousedských komunit, které vytvářejí hromadné objednávky. Čtvrtým finalistou je značka SENS Foods vyrábějící produkty se cvrččím proteinem. Ten je stejně kvalitní jako nejlepší hovězí protein, ale při jeho výrobě se spotřebuje 2000x méně vody. Posledním nominovaným je vzdělávací centrum Tereza s mezinárodním programem EkoŠkola, díky kterému zapojené školy už 15 let mění sebe i své okolí. Děti se jeho prostřednictvím učí, že životní prostředí je něčím, co se jich týká a co mohou samy ovlivňovat. 

Hlasujte a vyhrajte atraktivní ceny

O vítězi rozhodne prostřednictvím hlasování na webové stránce  globalnicile.cz v termínu od 24. srpna do 10. září široká veřejnost. Hlasující se mohou také účastnit slosování o 13 lákavých cen. Hlavní cenou bude osobní portrét od známého českého umělce Jana Saudka, který k letošním Cenám SDGs nafotil kampaň s názvem „Naše planeta. Ztvárnil v ní 13 veřejně známých českých osobností jako tarotové karty s poselstvím, že změna klimatu ovlivňuje lidstvo i přírodní ekosystém. „Je mi potěšením být součástí této kampaně. Je mi už pětaosmdesát a k diskuzi o změně klimatu se veřejně hlásím až teď. Pro mě osobně je lepší přijít k rozumu pozdě než vůbec. Vy ale na nic nečekejte a zapojte se do boje za lepší klima už teď,“ říká Jan Saudek.

Ve hře pak budou i další neméně atraktivní udržitelné ceny. Jeden z hlasujících se může těšit třeba na pobyt v minimalistickém přírodním domku v Posázaví, další pak na nezapomenutelný gastro zážitek s Lukášem Hejlíkem nebo zájezdy po Evropě.