Mogul Mauglí

Mogul Mauglí Zdroj: Film Servis Festival Karlovy Vary

Přehlídka tady Vary, film čtvrtý: Mogul Mauglí

Osobní projekt britského herce a rappera Rize Ahmeda je hudební drama, které přemýšlí nad tím, zda má smysl vracet se do míst, odkud jsme už jednou utekli. Zed (Riz Ahmed) zapáleně rapuje o svých pákistánských kořenech, o vzdoru tradicím, o životě v Londýně, který je možná multikulturní, ale každá z těch kultur si pečlivě udržuje vlastní bublinu.

Zed také zažívá úspěšný koncert v New Yorku a zdá se, že by konečně mohl prorazit – dostal nabídku předskakovat kolegovi na nadcházejícím evropském turné…

Mogul Mauglí ovšem není obvyklý hudební film o cestě za snem. Čas, který do koncertní šňůry zbývá, hodlá Zed strávit se svou rodinou v Londýně. A to je úplně jiný svět než ten, v němž se teď pohybuje; doma v Anglii ostatně nebyl několik let. Především jsou tu všichni praktikující muslimové, dbají na tradice, žijí konzervativně. Zeda to prostředí tísní, leč naskakují mu vzpomínky na dětství a začíná přemítat, kým je, když ho jeho rodiče vidí rádi, ale vrstevníci se ofrňují, že se životem ve Státech zaprodal?

Zedova situace se vzápětí radikálně změní, když ho kvůli vzácné nemoci přestanou poslouchat nohy. Bude schopen vyléčit se, než přijde vysněné turné? Nebo bude muset předat své místo konkurenčnímu rapperovi, a to včetně svého repertoáru? Unavený Zed zavírá při agresívní léčbě oči a propadá se do vidin, jež se táhnou až k hranicím Indie a Pákistánu, což bývala jedna spojená britská kolonie.

Mogul Mauglí je pozoruhodný film. Hraje s obecenstvem hru na neustálou změnu žánru; režisér Bassam Tariq vypráví dokumentárně, autenticky, využívá rychlých střihových problesků mezi současností a minulostí. Tím, kdo do projektu nicméně přinesl největší srdce, je Riz Ahmed. Je jedním z producentů, společně s Tariqem napsal scénář, v němž vychází z vlastních vzpomínek a zkušeností. Ahmed ovšem vystupuje jako Riz MC i v úspěšném hiphopovém projektu Swet Shop Boys. Díky tomu je uvěřitelná nejen postava rappera Zeda, ale samotná rapová flow, smys pro rytmus, hudební napětí. A potom je tu jeho herecký um. Ahmed vyhrál Emmy za seriál Jedna noc (2016) a od prvotiny v drsné road movie Cesta na Guantánamo (2006) se propracoval až do rolí ve velkých trhácích Rogue One: Star Wars Story (2016) a Venom (2018).

V Mogulovi Mauglím od něj ovšem uvidíte komplexní, náročný výkon, který kloubí pódiové mistrovství s fyzickou proměnou pružného mladíka v chátrajícího bojovníka s vlastními démony.

V rámci přehlídky Tady Vary ve Vašem kině film uvidíte v neděli 5. července v 17:00 hodin.