Festival Barevná planeta

Festival Barevná planeta Zdroj: barevnaplaneta.cz

Festival Barevná planeta navzdory severočeským xenofobům

Zatímco Varnsdorf a Rumburk v těchto dnech bouří pod údery těžkých bot všednodenních nácků i profi fašounů z dělnické strany, v Ústí nad Labem proběhne tuhle sobotu, tedy 10. září, dvanáctý ročník multietnického festivalu Barevná planeta.

 

Jeho organizátor, nezisková Poradna pro integraci, nám chce připomenout, že v Česku (a v Evropě a ve světě) nejsme sami, že tu žijí a budou žít utečenci a azylanti a lidi z okraje, kterým prostě musíme pomoci do našeho středu, jak kvůli sobě, tak kvůli nim. Barevná planeta se koná od pravého poledne přímo v centru Ústí, na Mírovém a Lidickém náměstí, a vstupné se jako už tradičně neplatí. Kromě world music se tu člověk nasytí i etnicky specifickými jídly, podívá se na výstavy a filmy s tematikou lidí kulturálně i geograficky tak nějak odjinud, koupí si hand made fair trade eko bio a bůhvíco ještě zbožíčko a pro jednou si uvědomí, že tmavší barva pleti a šikmé oči automaticky nesignalizují, že je třeba zamknout kolo a přitisknout si k tělu peněženku. Zvlášť v Ústí, proslulém Matiční ulicí, vysokou nezaměstnaností (hlavně romskou, samozřejmě) a pochody neonacistů, je tahle akce extrémně důležitá – v kraji, kde je bezkonkurenčně nejnižší úroveň vzdělanosti a nejhorší školství v celé republice a momentálně zároveň i ony zmíněné černo-bílé (a místními obyvateli pohříchu černobíle vnímané) srážky ve Šluknovském výběžku...

 

 

Pokud jde o sobotní hudbu: na dvou otevřených scénách Barevné planety zahrají třeba hudebníci z Chile GUAKA, americká punkrocková kapela BOOBIETRAP, mongolští DUNŽINGARAV nebo KING KALABASH, zpěvák z Martiniku, který vystoupí s českou kapelou RIDDIMSHOT. Kromě břišních tanečnic se podíváme na moderního afrického tanečníka MAURICE YEKA z Konga nebo africké NJACHAS. Z arabského světa zahrají jemenští  AL-YAMAN, z českých kapel třeba FAST FOOD ORCHESTRA nebo reggae/ska kapela PUB ANIMALS a multikulturní sdružení umělců a hudebníků ALL STAR REFJUDŽI BAND. Děti jsou na festivalu vítány, jen jim letos vzhledem k předpovědi počasí budeme muset přibalit pláštěnky. Já tam budu – potkáme se zřejmě někde mezi workshopem „jak se naučit vázat indické sárí“ a stánkem s vietnamskými dobrotami.