REFLEKTOR: Týden zvířátek

REFLEKTOR: Týden zvířátek

REFLEKTOR: Týden zvířátek

Je libo kreveťáky, morčata nebo nedorostlé „lišky“? Je libo sci-fi, rodinnou legrácku nebo festivalovou naději? Je z čeho vybírat. Premiéry 17. 9. 2009: DISTRICT 9, G-FORCE, LIŠTIČKY

Je libo kreveťáky, morčata nebo nedorostlé „lišky“? Je libo sci-fi, rodinnou legrácku nebo festivalovou naději? Je z čeho vybírat.

Premiéry 17. 9. 2009: DISTRICT 9, G-FORCE, LIŠTIČKY





DISTRICT 9

USA / Nový Zéland 2009

Režie: Neill Blomkamp
Hrají: Sharlto Copley, David James, Nathalie Boltt, Jason Cope ad.
Distribuce v ČR: Palace Pictures
112 minut




Přiletěli k nám z vesmíru. Svou loď „zaparkovali“ přímo nad jihoafrickým Johannesburgem, kde jim lidé zřídili obrovský slum. Přezdívá se jim kreveťáci a jejich nejoblíbenější potravinovou lahůdku skrývají konzervy se žrádlem pro kočky.
Ovšem za zvíře je ve sci-fi hitu DISTRICT 9 hlavně člověk. To on zachází s kreveťáky jako s podřadnou rasou, která nemá právo na důstojný život, nemá právo vlastně na jakákoliv práva. Omšelý sci-fi základ o tom, jaké asi bude první setkání s mimozemskou civilizací, je v Districtu 9 sofistikovaně upgradeován do podoby mrazivé satiry vychytrale koketující s paradokumentární formou.
Film vzešlý z kooperace produkujícího Petera Jacksona a jeho debutujícího chráněnce Neilla Blomkampa navíc neustále zrychluje, takže inspirativní myšlenky ještě stihne převálcovat adrenalin vyplavený z úderné a veskrze akční druhé poloviny.
Nejlíp si District 9 užijete, pokud jej nebudete příliš analyzovat. Nedává totiž, ehm, příliš smysl. Když necháte v metropoli zaparkované auto, dvacet let bez hnutí vám tam asi nevydrží. Co teprve, když takhle odstavíte vesmírnou loď… Myslíte, že budou vlády světa jen tak čekat, až ji někdo znovu rozhýbe?





G-FORCE

USA 2009

Režie: Hoyt Yeatman
Hrají: Nicolas Cage, Steve Buscemi, Penélope Cruz, Kelli Garner ad.
Distribuce v ČR: Falcon
88 minut





Zvířátka na plátně zase jednou v podání člověku nejbližším: tedy jako roztomilá huňatá stvoření, s nimiž je veselo za každého počasí, okousaným stolům a smrdícím bobkům navzdory.
Nejslavnější producent akčňáků Jerry Bruckheimer se rozhodl tentokrát zacílit na děti – i zrodila se elitní jednotka morčat zvaná G-FORCE. Má všechno, co bývá u takových jednotek zvykem. Supermoderní udělátka, jasně rozdělené role v týmu (šéf, vtipálek, latinskoamerická sexbomba…), i neznámého arcilotra proti sobě.
Vtip je v tom, že Bruckheimer láká děti na úplně klasický akčňák o tajném komandu, které musí zachránit svět. Čítá tedy i přestřelky, divoké honičky, připitomělé vtípky, výbuchy i velkolepé finále. Akorát namísto nějakého drsňáka s mohutnou sanicí, jeho černošského kámoše a kypře tvarované děvy na plátně řádí banda veselých chlupáčů a jeden krtek.
Málokdy se vidí, aby byl zajetý dospělácký koncept natvrdo přizpůsoben nejmenším divákům, v podstatě jen tím, že jsou vyškrtána sprostá slova a zmírněna brutalita akčních scén. I proto má tahle 3D šaškárna pro prcky svoje specifické kouzlo. Dnes desetiletí špunti si na ni, myslím, s chutí vzpomenou i za dalších deset let.





LIŠTIČKY

Česko / Slovensko / Irsko 2009

Režie: Mira Fornay
Hrají: Réka Derzsi, Rita Banczi, Aaron Monaghan, Jitka Josková, Jonathan Byrne ad.
Distribuce v ČR: Bontonfilm
100 minut



Domácí média věnují největší pozornost třetímu filmu. Pochopitelně. Na velký áčkový festival se český snímek podívá jednou, maximálně dvakrát za filmovou sezónu. LIŠTIČKY se vetřely do Benátek, což je informace, jejíž potěšitelnost neutlumí ani fakt, že snímek režírovala kosmopolitní Slovenka Mira Fornay a že si jej můžou stejným dílem přivlastňovat Češi, Slováci i Irové. Drama o zmatené české au-pair protloukající se životem v Irsku má nicméně dvě velké nevýhody – jednak jsem ho neviděl, navíc při vesměs nepříznivých reakcích diváků a větší části kritické obce toho ani neumím litovat.






Sledujte rubriku FILM / TV