Bernie Sanders se v primárkách Demokratické strany uchází o nominaci do amerických prezidetských voleb v roce 2020

Bernie Sanders se v primárkách Demokratické strany uchází o nominaci do amerických prezidetských voleb v roce 2020 Zdroj: ČTK

Sanders ještě nevyhrál, i když vede. Biden má poslední šanci, Bloomberg posiluje

Krajně levicový senátor za Vermont Bernie Sanders se během prvních tří demokratických primárek dostal do čela pole uchazečů o roli toho, kdo v listopadu v souboji o Bílý dům vyzve Donalda Trumpa. Muž, který neváhal chválit Sovětský svaz, manželku vzal na svatební cestu do komunistické Moskvy a ani dnes nepřestal mluvit pěkně o kubánském komunistickém režimu a jeho zakladateli Fidelu Castrovi, skončil jen těsně druhý v Iowě, s malým náskokem vyhrál v New Hampsire a hlavně minulou sobotu převálcoval všechny oponenty v Nevadě.

To poslední vítězství je pro něj zdaleka nejcennější. Na rozdíl od téměř čistě bělošských států Iowa a New Hamsphire je totiž Nevada, ležící na západě USA, považována složením obyvatelstva za zmenšené Spojené státy, protože zde najdeme jak výraznou afroamerickou, tak silnou hispánskou komunitu. Rasové menšiny volí převážně právě demokraty a bez jejich silné podpory může těžko některý demokrat ovládnout Bílý dům.

Sandersovi bratři

Sandersovo hnutí, které zasahuje samý levý okraj demokratů, je v drtivé většině bělošské. Ale Bernie, jak o senátorovi mluví jeho příznivci, v Nevadě dokázal, že je velmi populární i u menšin. Podle průzkumů dokonce získal nadpoloviční většinu všech hispánských voličů, a i u černochů dokázal dýchat na záda jejich hlavnímu oblíbenci – bývalému viceprezidentovi Joeovi Bidenovi.

Úspěchy v prvních třech primárkách Sanderse katapultovaly i do čela celostátních průzkumů popularity mezi potenciálními demokratickými voliči. Část médií už i proto dělá ze Sanderse téměř nezastavitelného favorita na zisk demokratické prezidentské nominace. To je ale ještě trochu předčasné. 

Ano, Sanders teď má největší šanci získat nejvíce delegátů na demokratickou volební konvenci, která vybere vyzyvatele Donalda Trumpa. K většině delegátů má po prvních třech primárkách ovšem ještě hodně daleko. Rozdělena zatím byla jen zhruba tři procenta všech delegátů na tento volební sjezd, a navíc Bernie nebere v jednotlivých státech zdaleka jejich většinu. I v celostátních průzkumech znamená jeho „jasné“ vedení, že se teď pohybuje jen kolem 27 procent.

Proti Obamovi

Navíc ho nemá rád stranický establishment. Dva asi nejvlivnější demokraté – bývalý prezident Obama i předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová – už dali jasně najevo, že si myslí, že má Sanders kvůli jeho krajně levicovým názorům nejenom menší šanci porazit Trumpa v samotné prezidentské volbě, ale že by jeho kandidatura poškodila i další na podzim kandidující demokraty a mohla znamenat, že republikáni zpátky získají i kontrolu nad dolní komorou Kongresu.

Do karet ovšem Sandersovi naopak teď hrají dvě hlavní skutečnosti. První jsou tzv. Sanders bros. (Sandersovi bratři), jak se říká za mořem jeho příznivcům. Ti jsou výborně zorganizovaní, a hlavně velmi vášnivě Bernieho podporují. Takovou podporovatelskou základnu ostatní demokratičtí uchazeči zkrátka nemají.

Nejednota umírněných

Zadruhé Sandersovi pomáhá fakt, že postupně ovládl liberální voličský tábor, protože druhé silně levicové kandidátce – senátorce Elizabeth Warrenové – se v úvodních primárkách příliš nedařilo.

Naopak mezi umírněnými demokraty je ve hře stále kvarteto uchazečů. Původně jasný favorit demokratických primárek Joe Biden sice klesl v celostátních průzkumech až na 15 procent, ale zbraně zatím neskládá. Tuto sobotu se navíc konají primárky v Jižní Karolině, kde je prostředí nejvíce výhodné právě pro bývalého viceprezidenta, protože je zde velmi silná afroamerická komunita. Ta vnímá Bidena jako hlavního dědice Obamovy éry a stále ho nejvíce podporuje.

Pro Bidena ale bude Jižní Karolina asi poslední šancí zachránit kampaň, která je zatím poznamenána špatnými strategickými rozhodnutími i jeho slabšími výkony v televizních debatách.  Kdyby v sobotu neuspěl, uvolní tím zřejmě definitivně pozici hlavního umírněného, středu blízkého, Sandersova vyzyvatele.

Krajské volby 2020: Veškeré informace naleznete zde>>

Nejlepší antiTrump

Na tu čekají minimálně dva, ale spíše tři další uchazeči. Na stejnou podporu v celostátních průzkumech, jako má Biden, už totiž nenápadně vystoupal miliardář a bývalý starosta New Yorku – Mike Bloomberg. Ten vynechal první čtyři primárky a zaměřil se na 14 států, v nichž se budou delegáti přidělovat o tzv. Superúterý – tedy 3. března. Do kampaně lije jeden z nejbohatších mužů USA desítky milionů dolarů ze svého a sází na argument, že jako v zásadě středový politik má největší šanci v listopadu porazit Trumpa. Pro řadu demokratů je málo levicový a příliš bohatý, ale už ho podporuje 15 procent jejich voličů, a kdyby se definitivně zhroutila Bidenova kampaň, může být právě on tím, kdo se v závěru primárek postaví „jeden na jednoho“ proti Sandersovi.

Do této pozice by se chtěl dostat i překvapivý vítěz z Iowy a druhý z New Hamphire – starosta Pete Buttigieg. Ten se zatím těší podpoře kolem deseti procent, ale za hlavními rivaly (hlavně Bidenem a Sandersem) výrazně zaostává v podpoře mezi černošskými a hispánskými voliči. Pokud by toto dokázal změnit, může se i on stát nakonec hlavním soupeřem Sanderse, protože jako nová, mladá tvář má v některých ohledech pro voliče hledající změnu lepší profil než „starý zavedený politik“ Biden a „starý miliardář“ Bloomberg. Buttigieg by navíc dokázal získat nejen umírněné voliče, ale zároveň není rudým hadrem pro levé křídlo strany jako třeba Mike Bloomberg.

Ve hře zůstává také ještě umírněná senátorka Amy Klobucharová s podporou kolem 5 procent, ale u ní je největším úspěchem, že po překvapivém třetím místě v New Hamshire, se stále v demokratických primárkách udržela.

Primárky bez vítěze

Vzhledem k roztříštěnosti antisandersovského tábora je aktuálně nejpravděpodobnější scénář dalšího vývoje ten, podle něhož Sanders sice získá nejvíce delegátů na volební sjezd, ale nebude mu to stačit na absolutní většinu. Pak by na demokratické konvenci nastalo druhé kolo volby, v němž by se proti němu teoreticky mohli spojit delegáti umírněného kvarteta (Biden, Bloomebrg, Buttigieg, Klobucharová) a o nominaci ho připravit. To by jistě vyvolalo bouři mezi Sandersovými bratry a výrazně pomohlo Trumpovi k volebnímu vítězství.

Stávajícímu prezidentovi samozřejmě dělá radost už vyhlídka na to, že demokratické primárky budou každopádně ještě hodně dlouhé. Jak moc dlouhé budou, o tom výrazně napoví už příští týden Superúterý, kdy se bude o demokratickém prezidentském kandidátovi rozhodovat v největším počtu států včetně nejlidnatější Kalifornie a rozdělí se třetina všech delegátů.