Video placeholde

Moravská Greta. Aktivistce konkuruje žena z Brněnska, která proti autům bojuje mrtvou kočkou

Nejpozději od chvíle, kdy se na scéně zjevila švédská záškolačka Greta Thunbergová a začala školit světové politiky, mohl málokdo soudný pochybovat, že boj za záchranu klimatu může mít různé bizarní podoby. Teď ovšem dostala Greta vážnou konkurenci v podobě osmačtyřicetileté ženy z Moravy.

Sedmnáctiletá skandinávská aktivistka zachraňuje planetu tím, že cestuje po světě supermoderní jachtou na ekologicky šetrný pohon, hovoří v OSN a kamarádí s celebritami. Moravská „Greta z Modřetic“ u Brna dává před salónní ekologií přednost přímé akci.

Podle policejních zpráv se nejprve posilnila alkoholem, aby se pak vydala k nedalekému autosalonu. Na záběrech je vidět, jak zapálila jedno z vozidel. Dalšímu autu nacpala do výfuku větve a na čelní sklo pohodila mrtvou kočku, kterou našla u silnice. Hlídce, která dorazila na místo, vše přiznala. „Policistům sdělila, že má pocit, že je na planetě příliš mnoho aut. Skončila v policejní cele,“ popsal svérázný boj za klima mluvčí jihomoravské policie David Chaloupka.

Zatímco Thunbergová sbírá za své aktivity nominace na významná ocenění, modřetická odpůrkyně automobilismu skončila v policejní cele a čeká ji soud. I přes mnohé vnější rozdílnosti však mají obě aktivistky společné to nejdůležitější, čímž je výsledek jejich snažení. Vliv obou na činnost největších světových znečišťovatelů ovzduší je prakticky nulový.