Švédská klimatická aktivistka Greta Thunbergová (16)

Švédská klimatická aktivistka Greta Thunbergová (16) Zdroj: Reuters

Greta pluje plachetnicí do Austrálie vyřešit tamní požáry. Chce to hlavně méně plastů, tvrdí

Ničivé požáry, které aktuálně sužují Austrálii a které si vyžádaly vedle lidských životů i spoustu milionů mrtvých zvířat, a to nemluvě o škodách na majetku, nenechaly klidnou švédskou aktivistku a záškolačku Gretu Thunbergovou, která se z ohně natolik rozohnila, že pokárala australské politiky za to, že nekonají.

Tedy ne že by australští politici nekonali. Ti se samozřejmě můžou přetrhnout, aby dostali plameny pod kontrolu, jenomže podle Grety nedělají nic pro to, aby zastavili změnu klimatu.

„Nám tady hoří půlka země. Umírají lidé, umírají zvířata, koaly jsou na vymření, lidé nemají kde bydlet a do toho nám pořád volá ta holka, že máme omezit spotřebu nafty a benzínu a že nemáme používat plastová brčka. Ty vole, my nemáme čas řešit stupidní brčka. My bojujeme o to, aby Austrálie nelehla popelem,“ rozčílil se poslanec Jeremy Brown.

Na ostrá slova Jeremyho Browna reagovala samotná Greta, která potvrdila, že jí pan Brown ukradl dětství.

Nutno však podotknout, že Jeremy Brown se za svá slova záhy omluvil a vzkázal Gretě, že to přehnal a že se pokusí prosadit, aby hasiči vyráželi k požárům na kole či koloběžkách, aby tak chránili klima.

Australský parlament bere radu Grety vážně a zvažuje nyní, jak to celé uchopit.

„Slečna Greta ťala do živého. Tady nejde o aktuální požáry. Tady jde o změnu klimatu. To je příčina. Požáry jsou jen důsledek. Dokud nezměníme klima, požárů se nezbavíme. Navrhujeme tedy omezit hašení a soustředit se na změnu klimatu,“ přispěchal s návrhem Boris Joshua, poslanec za Stranu zelených, který jako jeden z mála pochopil, jak zachránit Austrálii i celý svět.

Zatímco Austrálie hoří, tamní zákonodárci na radu Grety připravují balíček zákonů na omezení spotřeby pohonných hmot a pomalý přechod na obnovitelné zdroje.

„Austrálie v roce 2024 díky našemu balíčku zvětší poměr elektromobilů oproti těm klasickým na dva ku jedné. Bude to velká úleva pro přírodu a v témže roce čekáme i zmenšení aktuálního požáru až o čtyřicet procent,“ prohlásil poslanec Boris Joshua na tiskové konferenci a nastínil tak plán, jak bojovat s požáry.

Zatímco Australané bojují proti požárům omezováním spalovacích motorů, aktivistka Greta Thunbergová vyráží na místo situaci monitorovat a jednou pro vždy vyřešit.

„Jedu zachránit Austrálii. Pokud omezí plasty na minimum a nebudou zbytečně létat letadly, do deseti let požár přestane hořet,“ ubezpečila širokou veřejnost mladá aktivistka, nalodila se na svou plachetnici a odplula do Austrálie, kam podle odhadů dorazí na podzim roku 2021, tedy půl roku poté, co celá Austrálie shoří na popel.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Nevíme, kdy uhasnou australské požáry, ale jisté je, že Donald Trump našel v Íránu ideálního nepřítele.