Video placeholde

Josef Urválek byl čiré zlo, na smrt poslal desítky lidí. Opravdu to Válková nevěděla?

Prokurátor Josef Urválek byl tvrdou pěstí komunistické strany 50. let. Se svým typickým pisklavým a úsečným hlasem posílal na smrt nevinné lidi v procesu s Miladou Horákovou i Rudolfem Slánským. Velice agilně spolupracoval se sovětskými poradci a spolu s prokurátorem Karlem Vašem patří k nejhorším služebníkům katů českého národa naší poválečné historie. Jak si může Helena Válková dovolit tvrdit, že o tomhle nevěděla?

Přesný počet obětí, které Josef Urválek pomáhal totalitnímu režimu tvořit, nelze přesně spočítat. V rámci tzv. monstrprocesů byli 4 lidé v případě skupiny Milady Horákové. V procesu s Rudolfem Slánským jich bylo 11, které pomohl poslat na barbarskou smrt postupným dušením na zastaralém typu šibenice. Například Miladu Horákovou škrtily komunistické bestie čtvrt hodiny na dvorku pankrácké věznice. Přesto všechno Helena Válková, zmocněnkyně vlády pro lidská práva a kandidátka na ombudsmanku, tvrdí: „Pracovala jsem tehdy na Výzkumném ústavu kriminologickém, mimo jiné s Josefem Urválkem, o kterém jsem vůbec netušila, co dělal v padesátých letech, kdy jsem se narodila.“

Dávat Heleně Válkové za vinu, že se v době popravy Milady Horákové nezajímala o politické dění, by bylo nesmyslné. Narodila se totiž až o rok později. Její rodiče nicméně o Urválkovi museli vědět a své dceři, studentce práv, se o tom tedy asi jen zapomněli zmínit. Záznamy z procesu tehdy ale vysílal čs. státní rozhlas, štvavě o nich informoval stranický tisk a pracovní kolektivy musely povinně podepisovat souhlas se smrtí vymyšlených zrádců. Petice se podepisovaly v kancelářích i továrnách, kde se slibovalo, že pracovníci překročí na počest popravy plán o sto a více procent.

O vedoucí úloze Josefa Urválka informovalo v roce 1968 Rudé právo. Redaktorka České televize Aneta Černá např. dokládá na svém Facebooku, že vydání komunistických novin ze 17. dubna píše: „…momentem, který dezorientoval prosté lidi, bylo přesvědčení, že zločiny v procesech prokázali vyšetřovatelé, prokurátoři a soud. Tito lidé neměli tušení o tom, co věděl dr. Urválek a ostatní: že žalobci i obžalovaní se učí své role zpaměti a hrají před veřejností doslova divadlo.“

Heleně Válkové bylo tehdy 17 let a to je věk, ve kterém už se o okolní svět zajímáte. A Helena Válková i v rozhovoru pro Prostor X tvrdila, že ji vždy zajímala lidská práva. I kvůli tomu prý vstoupila do KSČ, aby se mohla věnovat lidským právům. Pomineme-li absurditu tvrzení, že je někdo členem zločinecké organizace, která lidská práva potírá, je absurdní, aby si někdo s tímto zájmem nevšiml obecného zájmu o komunistické procesy v době probíhajícího pražského jara.

Helena Válková o členství v KSČ v pořadu Prostor X

Video placeholde
Helena Válková o svém členství v KSČ • Reflex.cz

Další zarážející věcí je, že Válková tuto svou spolupráci s Urválkem před veřejností tajila i 30 let po sametové revoluci. Pokud je všechno, co dnes tvrdí, pravda, je nepochopitelné, že veřejně nevystoupila a neomluvila se za to, že spolupracovala s komunistickou bestií toho nejhrubšího zrna. Nikdo by po ní víc nechtěl a ona by se dnes za své špinavé prádlo nemusela stydět a vykrucovat se jako malý žák před tabulí.

O tom, že Válková s Urválkem v roce 1979 hájili zákon, který pomáhal šikanovat disidenty, informoval portál Info.cz včera dopoledne. Ani za 24 hodin nebyla Válková schopna se omluvit. V rozhovoru pro iRozhlas na otázku, zda skutečně Josefa Urválka neznala, odpověděla „Ne. Myslím, že jsme o tom nikdo nevěděli. Možná že to někdo věděl, ale já ne. Byl to pracovník, který tam byl, mám pocit, jen určitou dobu. Byl starší, já byla tenkrát mladá, bylo mi kolem třiceti. Vím, že se tam podílel na nějakých výzkumech, ale neměli jsme důvod pátrat a lustrovat ho. Nevěděla jsem, o koho jde, s kým pracuji. Až později jsem se dozvěděla, o koho šlo, a říkala jsem: ,Představte si to, že u nás pracoval Urválek, a vypadal tak normálně.‘ Protože jsem byla šokovaná.“ Tedy jen jakési dobové zděšení, ale žádná sebereflexe.

A tak se tedy ptám. Už to paní Válková ví? A omluví se za to? V roce 2009 zpracovala Česká televize neuvěřitelnou dokumentární sérii Proces H, který mapuje den po dni komunistický proces s tzv. záškodnickou skupinou dr. Milady Horákové. Na to, abyste si uvědomili, co byl pan Urválek zač, vám stačí pár minut. Helena Válková si tento dokument mohla pustit 3 511krát. Přesně tolik dnů uběhlo od premiéry. A pustit si ho může i dnes, je stále v archivu na internetu. A omluvit se.