My chceme znovu motýle!

My chceme znovu motýle! Zdroj: TMBK, Reflex

Slova roku 2019: Gott, kámo, motýle, klimatická hysterie, audit, brexit, Notre-Dame a Dycky Most!

Slovem letošního roku se podle vydavatelů anglického výkladového Collinsova slovníku stalo slovní spojení „klimatická stávka“. Mezi desítkou vybraných výrazů je ale i „BoPo“, což je zkratka pro body positive, jež označuje názor, že by lidé měli být pyšní na svůj vzhled, nebo i u nás známé označení „influencer“. Podívejme se, co by mohla být slova roku u nás. O některá jako vždy v posledních letech se zasloužil premiér Andrej Babiš.

Určitým zklamáním při hodnocení slov roku je, že tentokráte zemi ničím pozoruhodným neobohatil prezident Miloš Zeman. Ten v roce 2014 ve veřejnoprávním České rozhlase rozebral v souvislosti s kapelou Pussy Riot anglické slovo „pussy“. Ptal se moderátora, zda ví, co to je „pasy“ (pussy), a pak sám dodal: „Kunda. Takže s prominutím v textech této skupiny je kunda sem, kunda tam…“ Loni zase oživil v souvislosti s Bezpečnostní informační službou slovíčko „čučkař“, což je původem výraz z jižní a jihovýchodní Moravy. Vychází z nářečního výrazu pro čočku (čučka) a slovem čučkaři se označují lidé neschopní a neobratní. Pan prezident letos nic moc, ještě mu pár dní do konce roku ale zbývá.

Zato premiér Andrej Babiš perlí pořád, nenechá nás v případě slovního žonglování vydechnout už několik let. Výrazy jako „kampaň“, „čau lidi“ či „sorry jako“ slyšíme opakovaně. Letos jsme dostali od šéfa kabinetu další dávku. Někdy to u něj plyne z toho, že se pořád potýká s jazykem českým a pravidly jeho používání.

Babiš, Gréta a ti další

Andrej Babiš například koncem května na výroční schůzi Česko-německé obchodní a průmyslové komory zabrousil do oblasti lepidopterologie, což je nauka o motýlech. Řekl: „My chceme znovu motýle. A ty včely mají rády tu řepku, můžou si novináři kecat, co chtějí. Mají, je to pravda. Jsem byl v Lysé nad Labem na výstavě,“ uzavřel na schůzi své exposé o přírodě. Motýle od té doby létají nad celou Českou republikou.

Daleko vážnější slova, která se letos s premiérem vážou, jsou audit, dotace a obnovení trestního stíhání v dotační kauze. Ta se budou opakovat i příští rok. I když je to samozřejmě podle něj kampaň…

Pokud jde o slovo, které letos naprosto vše převálcovalo, tak to bylo jméno Gott. Karel Gott. Nejslavnější český zpěvák zemřel 1. října a jeho smrt vyvolala nebývalý zájem o jeho osobu. Pozoruhodné je, že vzpomínkové vášně na něj vzplály nesmírně rychle, ale pak stejně rychle opadly.

To se zcela jistě nestane v případě švédské studentky Grety Thunbergové. Klimatická aktivistka svým někdy neurvalým výrazivem, za které se následně musela i omlouvat, vyvolala po celém světě bouři a protesty jak svých příznivců, tak odpůrců. Slova jako klima, klimatická nouze, klimatická stávka, klimatická hysterie či klimatický alarmismus, se celý rok objevovala ve všech možných i nemožných podobách. A bude to pokračovat ještě mnoho let.

Vole, vlastně kámo

Nejvýraznější slova či jména, která k nám připlula ze zahraničí, už známe, ale dostala se do nových souvislostí a jednoznačně se letos dají opět označit za zcela výjimečná. Je to pařížská katedrála Notre-Dame a brexit, tedy odchod Velké Británie z Evropské unie. Notre-Dame vážně poničil v polovině dubna požár a jméno katedrály se stalo podle Google Trends jedním z vůbec nejvyhledávanějších slov celého roku na světě. Kolem brexitu zase vládla nejistota, nejednoznačnost a dlouhá neschopnost někam věc posunout a vyřešit. To se změnilo až 12. prosince, kdy britští konzervativci premiéra Borise Johnsona vyhráli volby a náš spojenec a velký obchodní partner brzy EU skutečně opustí.

Na několik týdnů Česko (lze tak usuzovat alespoň podle vypjatého a vášnivého mediálního obrazu) propadlo Mostu. Tedy ohlasu, který vyvolal lednový seriál České televize „Most!“. Ten velmi vtipným způsobem popsal ožehavá témata, jako je vztah k sexuálním menšinám či romské komunitě. Začala se používat i seriálová hláška „Dycky Most!“ a její různé podoby. Zdálo se, že dílo také pomůže řešit některé problémy, které se města Most týkají. Ovšem to se nestalo, nezměnilo se v podstatě nic. Takže Dycky Most! platilo jen chviličku. Těkavá veřejnost ho opustila.

Specifickým slovem, které zcela ovládlo mladé české generace, je „kámo“. Stačí se zaposlouchat do jakéhokoli hovoru a kámo je úplně všechno a tím pádem vlastně i nic. Kámo v podstatě nahradilo legendární vole (i když ne úplně) a stalo se momentálně nejpoužívanějším slovíčkem mladých Čechů. Tak jo, kámo!

Jaká slova budou rezonovat příští rok?