Prezident Miloš Zeman - ilustrační snímek

Prezident Miloš Zeman - ilustrační snímek Zdroj: reprofoto Twitter Jiří Ovčáček

Jednání vedení ČSSD (15. 7. 2019)
Jednání vedení ČSSD (15. 7. 2019)
Jednání vedení ČSSD (15. 7. 2019)
Jednání vedení ČSSD (15. 7. 2019)
Jednání vedení ČSSD (15. 7. 2019)
17
Fotogalerie

Do srpna, dožínek nebo do žní? Všechny trumfy drží prezident

ČSSD dala Babišovi poslední ultimátum: Buď prosadí u prezidenta svou vůli coby premiér, nebo sociálně demokratičtí ministři složí funkce. Čas má do prvního srpna. Babiš vládu evidentně udržet chce. Vše teď záleží na Miloši Zemanovi.

Pokud někdo vzhledem k několika veřejným vystoupením Miloše Zemana z posledních měsíců pochyboval o jeho formě, musí nyní uznat, že prezident svůj part hraje mistrovsky. Z vcelku banální výměny stráží na méně významném ministerském postu dokázal vytlouct maximální politický kapitál.

Zdecimovaná ČSSD se snaží před zbytky elektorátu uhrát aspoň zdání někdejšího významu, vmanévrovala se do situace, kdy na osobě vcelku neznámého Šmardy stojí její pověst a nyní nemůže couvnout. Je to vlastně komické. Ministerstvo kultury bylo dlouhé roky v české politice na okraji zájmu, nyní jeho obsazení či neobsazení rozhodne o osudu vlády.

Proč socialisté lpí tolik právě na Šmardovi přitom naprosto není jasné. Na poli kulturního managementu se tento muž dosud nijak nevyznamenal. Babiš o pád vlády také nestojí. Ne v situaci, kdy mu na záda dýchá auditní zpráva Evropské komise. Je ochotný dělat prezidentovi maximální ústupky. A Miloš Zeman je v pozici, jakou má nejradši. Je nyní klíčovým hráčem, na jehož blahovůli vše záleží. Už na čtvrteční schůzce s Babišem oznámil, že má vůči Šmardovi stále silné výhrady.

Má tedy na výběr ze dvou variant: hrát roli státníka, který na poslední chvíli zabrání pádu vlády, nebo naopak jakoby zásadového muže, který odmítne jmenovat dle jeho názoru slabého ministra a vládu tak položí. Tím by se Zemanovi otevřel obrovský manévrovací prostor při sestavování vlády nové.

Premiéra Babiše, zavaleného gigantickými osobními problémy, proti nimž demonstrují statisíce lidí, drží prezident v hrsti. Vzhledem k Zemanově politické minulosti by bylo s podivem, kdyby zvolil první variantu. Konec léta a začátek podzimu tak bude patrně v režii Hradu.